'Bakanlık'tan teknolojik atılım desteği
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, teknolojik ürün geliştirme destek programı kapsamında küçük, orta ve büyük işletmelere destek vereceklerini bildirdi
ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TRT Haber'de soruları yanıtladı. Işık, Türkiye'nin Ar-Ge desteklerini artırdığını belirterek, bunların karşılığını bulması gerektiğine işaret etti.
Türkiye'nin düşük teknoloji üretim seviyelerinden, düşük orta teknoloji üretim seviyesine geldiğine dikkati çeken Işık, "Yeni bir sıçrama için Türkiye'nin o 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için mutlaka orta ve ileri teknoloji ürünlere geçiş sağlaması gerekiyor, bunu yapamazsak 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşamayız. Bunu yapmak içinde mutlaka teknolojiye yatırım yapmak durumundayız, mutlaka ürettiğimiz ürünün katma değerinin yüksek olması lazım yani daha fazla para kazanacağımız alanlarda yatırım yapmak durumundayız" diye konuştu.
Işık, yüksek teknolojiyi oluşturan bilginin stratejik bilgi olduğunu kaydederek, "En son açıkladığımız isterseniz buradan teknolojik ürün destek programına girelim. Özellikle küçük işletme, ortak işletme ve büyük işletme olmak üzere ters orantılı şekilde sizin ürettiğiniz teknolojik ürüne biz devlet olarak destek verelim. Yani en büyük desteği KOBİ'lere verelim, küçük işletmelere ondan sonra orta ölçekli işletmelere sonra da büyük ölçekli işletmelere verelim yani ölçek küçüldükçe destek büyüsün" ifadelerini kullandı.
Yüksek teknolojili ürünü üretmek noktasında büyük ölçekli işletmelerin bir kapasitesi olduğunu vurgulayan Işık, ölçek küçüldükçe desteğin büyüyeceği bir kurgu yaptıklarını, "Gel kardeşim eğersen bunu üreteceksen projen kabul edilirse öncelikle sana makine, ekipman, teçhizat desteği verelim" dediklerini söyledi.
Işık, küçük işletmelere 5 milyon liraya kadar destek verdiklerini belirterek, "4 milyon liraya kadar orta ölçekli işletmelere, 2 milyon liraya kadar büyük ölçekli işletmelere ama burada kalmıyor özellikle bakın 5 milyon liraya kadar eğer getireceğin ekipman, makine, teçhizat ithalse bedelinin yüzde 40'na kadar destekliyoruz. Ama yerli üretim bir makine, teçhizat alacaksan orada da yüzde 50'ye kadar destekliyoruz" dedi.
Yerli üretime pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten Işık, şöyle devam etti:
"Bununla da kalmıyoruz makine teçhizatı aldık ha diyelim ki, makine teçhizatın rakamı daha fazla tuttu biz 5 milyon liraya kadar destekledik ama ondan sonrasında diyoruz ki, küçük işletmelerde sana faizinin tamamını biz karşılayayım, kredi desteği de verelim. Yeter ki sen kurman gereken tesisi kur. Bunu önemsiyoruz bakın yani küçük işletmede faizin tamamını biz karşılayacağız, yeter ki sen tesisini kur. Orta ölçekli işletmelerde de faizinin yarısına kadarını biz karşılayacağız. Büyük ölçekli işletmelere faiz desteği vermiyoruz. Bunu da geçtik bakın birinci aşama makine, teçhizat desteği bu küçük ölçekli işletme, orta ve büyük ölçekli.
İkinci aşama, kredi faiz desteği burada da küçük ve orta ölçekli işletme. Bir şey daha yapıyoruz üçüncü aşama belki çok önemli bugüne kadar en büyük sıkıntı çekilen alanlardan biri işletme desteği. Yani düşünün bir müteşebbisimiz, girişimcimiz veya bir firmamız tam üretim noktasına geliyor ama o işletme sermayesini bulamıyor. O zaman diyoruz ki, devlet olarak biz yine senin yanındayız. Bir, bir yıllık kiranın yüzde 75'ine kadar sana destek vereceğiz.
Artık işletme desteği orta ve büyük ölçekte yok işletme desteği sadece küçük ölçekte. Diyoruz ki, sana öncelikle 1 yıl kiranın yüzde 75'ine kadar destek veriyoruz niye, neden kira desteği veriyoruz ? Çünkü binaya atıl yatırımlar eğer bitmeyecek nokta da gelirse verilen tüm destekler boşa gidiyor. Onun yerine diyoruz ki, kardeşim sen önce paranı burada binaya, şuna buna harcama önce bir üretime geç biz sana 1 yıl boyunca kiranın yüzde 75'ni verelim yüzde 75'ine kadar."
Enerji harcamalarına da destek
Işık, enerjinin çok önemli bir girdi oluşturduğunu belirterek, enerji harcamalarının yüzde 75'ine kadar da destek vereceklerini bildirdi. Personel giderinin brüt asgari ücret tutarının yüzde 75'ine kadar 1 yıl destek vereceklerini belirten Işık, "Son olarak bu bir ar-ge sonucu, inovasyon sonucu elde edilmiş bir ürün olduğu için daha da geliştirilmesini çok önemsiyoruz onun içinde diyoruz ki, bir Ar-Ge personelinin brüt asgari ücretin üzerinden seni 2023 yılına kadar destekleyeyim. Yani Ar-Ge personeli de istihdam et, onun masrafından da kaçınma. Şimdi dikkat ederseniz küçük işletmelere üç destek hem makine teçhizat desteği hem kredi faiz desteği hem işletme desteği. Orta ölçekli işletmelere hem makine teçhizat desteği hem kredi faiz desteği büyük ölçekli işletmelere de sadece makine teçhizat desteği bu teknolojik ürün geliştirme destek programı" bilgisini verdi.
Işık, desteklerin sadece teknoloji üreten yatırımlara olduğunun altını çizerek, bunların Türkiye ekonomisine çarpan etkisinin olacağını söyledi. Işık, söz konusu düzenlemelerin, cari açık problemini aşmaya yardımcı olacağını söyledi.
Türkiye'nin teknokentler konusunda ciddi bir mesafe aldığını da vurgulayan Işık, "52 tane teknokentimiz var, teknoparkımız var. Bunlardan şu anda 30 tanesi faal çalışıyor ve buradaki ihracat 1,5 milyar dolara yaklaştı çok önemli bir rakam ve burada 20 binin üzerinde insan çalışmaya başladı, bu çok sevindiğimiz bir rakam. Şimdi Türkiye'nin en büyük teknokenti olacak bilişim vadisini de hayata geçirme için çalışıyoruz. İmarla ilgili konular bir aşamaya geldi, inşallah yakında alt yapıda belli hazır bölgelerimiz var, bazı binalarımız var yeni binalarında yapımıyla birlikte bilişim vadisini de hızlı bir şekilde hayata geçirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Bu senenin Türk-Alman Bilim Yılı olduğunu ve bu kapsamda birçok çalışma yapılacağını bildiren Işık, "Gerek Türkiye'de çalışmak isteyen, gerekse Almanya'da Türkiye'yle iş birliği içerisinde çalışmak isteyen insanlarımıza yönelik çok önemli bir toplantımız olacak TÜBİTAK bu organizasyonu yapıyor. İstiyoruz ki, Türkiye'deki Alman şirketleri nasıl Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunuyorsa inanıyoruz ki, Almanya'daki Türk insanları da Almanya'nın kalkınmasına katkıda bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu.