'Perakende Yasası sonbaharda çıkacak'

Ekonomi Kulübü üyesi iş adamlarıyla buluşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, Perakende Yasası'nın gündemde olduğunu belirterek, "Yasa sonbahar döneminde çıkacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Kulübü üyesi iş adamlarıyla biraraya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bakan Zeybekci, "Perakende Yasası"na ilişkin sorulan soruya, "Perakende Yasası gündemde, sonbahar döneminde çıkacak" yanıtını verdi.

Kırmızı et fiyatlarındaki artışa çözüm olarak ithalatın önünün açılıp açılmayacağı yönündeki bir soru üzerine de, Gümrük Birliği kapsamında AB ile tarım ürünleri ticaretini de görüşmeye açacaklarını belirten Zeybekci, böylece Türk çiftçisini zarar ettirmeden, dünya fiyatlarında kırmızı et tüketilebileceğini söyledi. 

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Ekonomi Kulübü üyesi iş adamlarıyla Sheraton Otel'de akşam yemeğinde bir araya geldi. Toplantıda konuşan Zeybekci, Ekonomi Kulübü'nün kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşu sayısının birçok Avrupa Birliği ülkesinden geride olduğunu, bu konuda gelişilmesi gerektiğini vurguladı. 

Büyümeye yönelik olumsuz eleştirilere yanıt verdi

Türkiye'nin büyümesine yönelik olumsuz eleştirileri anımsatan Zeybekci, "İlla diyorlar ki Türkiye yüzde 2 büyüyecek. Onların bir hesabı varsa Rabbimin de bir hesabı var" dedi.  

"Birinci çeyrek büyüme rakamları açıklanınca çok üzülecekler"

Zeybekci, gelecek hafta salı günü Türkiye'nin birinci çeyrek büyüme rakamlarının açıklanacağını ifade ederek, "Maalesef çok üzülecekler, çok üzgünüm. Çok üzülecekler, kahrolacaklar, ne yapalım. Türkiye yüzde 4-4,5'in de üzerinde büyüyecek. Bu rezervle Türkiye ikinci çeyrekte de hemen hemen aynı suçu işleyecek. Onlar da temmuz ağustos gibi, biliyorum 10 Ağustos'tan önce yapmazlar, Türkiye'nin büyümeyle ilgili beklentilerini yukarı yönde revize edecekler" diye konuştu. 

"İnşallah faiz indirimiyle ilgili adımları göreceğiz" 

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Zeybekci, Merkez Bankasının faiz oranlarına dair kararlarına ilişkin şunları kaydetti: 

"Merkez Bankamızdaki arkadaşlarımız dahil olmak üzere Türkiye'deki nerede olursa olsun hiçbir Türk vatandaşının faizin yüksek olmasını isteyeceğini asla ve asla kabul etmiyorum. Yüksek faiz demek yatırım yapmamak, üretim yapmamak, büyümemek, ihracat yapmamak, faizleri bu seviyede tutarsanız dünyadan Türkiye'ye doğru sıcak para akışını tahrik etmek demek... Piyasa şu anda faizi aşağıya doğru algılıyor. Merkez Bankamız piyasayı arkadan takip etmesin, piyasanın önüne düşsün. Aşağıya doğru gidişi tahrik etsin."  

AB Merkez Bankasının parasal genişleme programının başlayacağına ilişkin açıklamalarını anımsatan Zeybekci, "Bu da Merkez Bankamızın faiz indirimi ile ilgili cesaretini artıracaktır. İnşallah önümüzdeki dönemde faiz indirimiyle ilgili adımları göreceğiz" ifadesini kullandı. 

"Perakende Yasası sonbaharda çıkacak" 

Zeybekci, "Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde partinizin politikası ne olacak?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:  

"30 Mart seçimlerinde bu millet güzel bir mektup yazdı, sandığa attı, o mektubun içerisinde her şeyin cevabı var. Cumhurbaşkanlığı seçiminde partimizin politikasının ne olacağını o millet söyledi. O millet çok büyük bir yetki, çok büyük bir ruhsat verdi. Onun için ben cumhurbaşkanlığı adayının da bu yöntemin de cumhurbaşkanlığından sonra gelecek süreçle ilgili her şeyin orada çok açık seçik belli olduğunun altını çizeyim. Takdir büyüklerimizindir."  

Bu konularda ilginizi çekebilir