'Siyasi riskin azalması büyümeyi destekleyecek'

Türkiye’nin olumsuz konjonktüre rağmen güçlü bir büyüme sağladığını belirten Bakan Şimşek, siyasi risklerin azalmasının iç talebi ve 2014 büyüme görünümünü destekleyeceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin olumsuz konjonktüre rağmen güçlü bir büyüme sağladığını bildirdi. Şimşek, “Yerel seçim sonuçlarıyla birlikte siyasi risklerin azalması iç talebi ve 2014 büyüme görünümünü destekleyecektir” dedi. 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek büyüme rakamlarını, yaptığı yazılı açıklama ile değerlendirdi. Şimşek, “Olumsuz konjonktüre rağmen güçlü büyüdük. 2013 yılında yüzde 4,0 ile OVP’de öngördüğümüz yüzde 3,6’lık tahminin de üzerinde büyüdük. Bu performans, geçen yıl Fed’in parasal sıkılaştırma politikasına geçişi ile artan finansal volatiliteye; küresel, bölgesel ve siyasal gerginliklere; en büyük ticari ortağımız olan AB’deki daralmaya ve yüksek seyreden petrol fiyatlarına rağmen elde edilmiştir” dedi. 

"Büyümenin en önemli kaynağı iç talep oldu"

Beklentilerin aksine ekonominin son çeyrekte de güçlü seyrini koruduğunu kaydeden Şimşek, “Ekonomimiz önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 ile güçlü bir düzeyde büyüdü. Büyümenin en önemli kaynağı iç talep oldu. İç talep 2013 yılının tamamında büyümeye 6,4 puan, yılın son çeyreğinde ise 7,4 puan katkı sağladı. İç talep açısından en önemli katkı özel tüketimden geldi” dedi. 

“2013'te büyümeyi destekleyen stokların
bu yılda pozitif katkı yapması bekleniyor"

Bakan Şimşek, 2014 yılında büyüme bir miktar yavaşlasa da görünümün pozitif seyrini koruduğunu kaydetti. Sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi gibi eşanlı göstergelerin 2014 yılının ilk çeyreğinde büyümenin ılımlı düzeylerde seyrettiğine işaret ettiğini kaydeden Şimşek, “2013 yılında büyümeyi destekleyen stokların 2014 yılında da büyümeye pozitif katkı yapması beklenmektedir. Ayrıca kurdaki gelişmeler ile AB’deki toparlanma dış talep kaynaklı büyümeyi destekleyecektir. Yerel seçim sonuçlarıyla birlikte siyasi risklerin azalması iç talebi ve 2014 büyüme görünümünü destekleyecektir” dedi.