Babacan’dan yatırımcıya açık çek
Californiya eyaletinde ABD iş dünyasının önemli temsilcileriyle bir araya gelecek olan Babacan temaslarından önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ferit PARLAK
LOS ANGELES - Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bankalar tarafından kullandırılan kredilerde yapılacak yeni düzenlemelerin yatırım ve ihracat kredilerini olumsuz etkilemeyeceğini belirterek, “Hatta bu düzenlemelerin yatırımcıya, özellikle ihracatçıya verilecek kredilere olumlu katkısı olacak. Son tüketiciye kullandırılamayan krediler mecburen yatırımcı ve ihracatçımıza verilecek” dedi.
Kredi konusunda Eximbank’ın da Merkez Bankası aracılığı ile ciddi çalışmasının olduğunu vurgulayan Babacan, ‘Kaynak sorunu da yok. Eximbank’ın 11 milyar liranın üzerindeki kaynağı biterse ek kaynak yaratırız. Yatırımcımız ve ihracatçımız kaynak konusunda rahat olsun” dedi.
Türkiye Yatırım Haftası etkinlikleri kapsamında TOBB’a bağlı oda başkanları ile birlikte ABD’nin Californiya eyaletinde ABD iş dünyasının önemli temsilcileriyle bir araya gelecek olan Babacan temaslarından önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye’yi daha çok anlatmalıyız…
Türkiye’deki gelişmeleri iş çevrelerinin yanı sıra düşünce kuruluşları ve üniversiteler gibi geniş çevrelere duyurmak istediklerini belirten Babacan, son dönemde Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Sermaye Kanunu ve Bireysel Emeklilik Sistemi gibi konularda önemli reformlar yapıldığını, demokratikleşme paketiyle de yapılanları taçlandırdıklarını söyledi.
Demokratikleşme paketinin önemine değinen Babacan, “Tüm dünyanın yatırımcı çekmeye çalıştığı bu dönemde, yaptıklarımızı satır satır ve sürekli olarak anlatmamız gerekiyor. Mayıs ayından beri, gezi olayları ile de başlayan süreçte ciddi bir yıpranma oldu. Türkiye algısında hasar meydana geldi. Bunun onarılması da zaman alacak. Bu zamanı kısaltmak için yoğun programlarla kendimizi anlatmamız gerekiyor. ABD’deki 1 haftalık programda anlatmaya başladığımızın kanıtı.” dedi.
ABD pazarının tüm dünya için önemli olduğuna dikkat çeken Babacan, “Burada süpermarketin rafları vardır. ABD genelinde bir metre uzunluğunda bir rafa mal koymak milyarlarca dolar ciro demek. Hedefimiz ve programımız ağırlıklı olarak yatırımcılara Türkiye’yi anlatabilmek ve bu pazardan pay alabilmek” diye konuştu.
“Resmin dışında kalamayız”
ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) konusuna da değinen Babacan, resmin dışında kalınmayacağını vurguladı. Babacan bu konuda Türkiye’nin biraz geri kaldığını ancak yapılan çalışmaların olumlu sonuçlanacağına inandığını ifade etti.
Babacan, STA’lar konusunda Kanada ve Japonya ile olan görüşmelerin olumlu seyrettiğini de sözlerine ekledi.
“Cari açık için kısa vadeli çözümlere de yoğunlaştık..”
Babacan, cari açıkta asıl problemin yapısal olduğunu belirterek kısa vadede sonuç verecek politikaları da uygulamaktan kaçınmayacaklarını dile getirdi.
Kredi kartları için yapılan düzenlemeyi örnek gösteren Babacan, kredi kartında takibe düşme oranı ve taksitli satışlar tutarındaki artış için de vatandaşı uyardı.
“Kartınızı dikkatli kullanın”
Kredi kartının borçlanma değil ödeme aracı olduğuna dikkat çeken Babacan, “Kredi kartı faizi yüksek. Gününde ve tam ödemek esas olmalı. Kazanıp harcıyorsak sorun yok. Kazandığımızın üzerinde borçlanarak harcıyorsak sürekli borç büyüyor” dedi.
Kendisinin de kredi kartı olduğunu aktaran Babacan, “Bende kredi kartı kullanıyorum ama ödeme amaçlı. Kredi amaçlı değil. Fazla nakit taşımamak için” diye konuştu.
Tüketicinin gücünün yettiği kadar harcama yapması gerektiğine dikkat çeken Babacan, gelirin üzerinde harcama yapmanın hem ülkenin makro dengeleri hem de hane halkı için olumlu sonuçlar vermediğini söyledi. Babacan, tüketici kredilerine yönelik tedbir çalışması olsa da üretim ve yatırıma yönelik kredilerin önünün açık olduğunu vurguladı.
Babacan kredi kartına sınırlama getirilmesinin vatandaşı dizginleyip dizginlemeyeceğine yönelik bir soruya karşın, bunun etkisinin sınırlı olacağını kaydetti.
“Turizm gideri 5 milyar dolar”
Türkiye’den yurtdışına giden turist sayısının 4 milyonun üzerine çıktığını ifade eden Babacan, yıllık giderin 5 milyar doları bulduğunu kaydetti.
Gazetecilerin 2023 yılı hedeflerini sormaları üzerine Babacan, “Bazı yıllar düşük büyüme bazı yıllar hızlı olacak. 2010 yılında yüzde 9,2 çıktı. Bazı yıllar ortalamanın altına düşebilir. İhracat hedefi gelecek yıl 166,5 milyar dolar. Büyüme yüzde 4. ihracat daha yüksek olursa büyümede daha hızlı olur” dedi. Babacan iş dünyasının şikayet ettiğinin aksine kredi konusunda bankalarla rahat çalışan çok sayıda firma olduğunu kaydetti.
“Doların kıt olacağı dönemdeyiz”
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Babacan, gezi olayların homojen olmadığını vurguladı. Babacan bir gazetecinin “faiz lobisi nerede” sorusuna şu yanıtı verdi:
”Yatırımcılar üzerinde piyasaya oyuncuları üzerinde dezenfarmasyon çalışmaları oldu İstanbul ve Londra kaynaklı. Faizlerin yükselmesinden toplu şekilde istifade eden kesimler oldu.”
FED’in yeni politika döneminde gelişmiş olan ülkelerin sermaye için daha cazip olacağını dile getiren Babacan, “Yeniden dengeleme olana kadar böyle olacak. 3-4 yıl sürebilir hazırlıklı olabilir. Doların kıt olacağı bir döneme girdik. Herkes kendisini ona göre ayarlayacak. Bizde de oldu. Bundan sonra devam eder mi? Hareketlilik olacak 3-4 yıl. FED’in her açıklaması her adım piyasalarda aşağı yukarı yönlü hareketlenmeler olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.