Bütçe, nisanda 2.7 milyar TL açık verdi

Maliye Bakanı Şimşek, son aylarda bütçe açığının nispeten yüksek seyretmesine rağmen gerçekleşmelerin yıl sonu için öngörülen hedefin yakalanacağını gösterdiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim bütçesinin nisan ayında 2.7 milyar lira açık verdiğini, faiz dışı fazlanın (FDF) 1.1 milyar lira olduğunu açıkladı. Geçen yıl aynı ayda bütçe 595 milyon lira fazla vermiş, FDF ise 3.7 milyar lira olmuştu.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ocak-nisanda bütçe açığı 4.2 milyar lira, FDF de 13.6 milyar lira oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu rakamlar sırasıyla 302 milyon lira ve 17.9 milyar liraydı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son aylarda bütçe açığının nispeten yüksek seyretmesine rağmen gerçekleşmelerin yıl sonu için öngörülen hedefin yakalanacağını gösterdiğini söyledi.

Bütçe gerçekleşmelerine dair yazılı açıklama yapan Şimşek, bütçenin Nisan'da 2.7 milyar lira, Ocak-Nisan döneminde ise 4.2 milyar TL lira açık verdiğini belirterek, "Bu rakamlar 2013 yılı Nisan ayında 595 milyon TL fazla, 2013 yılı Ocak-Nisan döneminde ise 302 milyon TL açık veren bütçeye göre daha yüksektir. Ancak bu yılın ilk dört ayındaki bütçe açığı yıl sonu bütçe hedefimiz olan 33.3 milyar liranın yüzde 12.7'sine denk gelmektedir" dedi.

Nisan ayında bütçedeki nispi bozulmada giderlerin yüksek seyretmesinin etkili olduğunu kaydeden Şimşek, nisanda bütçe gelirlerinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.7, giderlerin ise yüzde 23.1 arttığını kaydetti.

Şimşek, bütçe gelirlerinin hem Nisan ayında hem de Ocak-Nisan döneminde yüzde 11 ile yıllık gelir artış tahmini olan yüzde 3.5'in üzerinde büyüdüğünü belirtti.

Bütçe giderlerindeki artışın esas itibarıyla cari transferlerden kaynaklandığını kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:

"2014 Nisan ayında cari transferler bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık 2.7 milyar TL (yüzde 23 oranında) artmıştır. Bu rakamın 1.4 milyar TL'si SGK açık finansmanındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Bütçenin en büyük ikinci kalemi olan personel giderleri de bu artışta etkili olmuştur. 2014 yılı Nisan ayında personel ile SGK devlet prim ödemeleri bir önceki yıla göre 1.4 milyar TL (yüzde 14.9 oranında) daha yüksek gerçekleşmiştir.

"Son olarak esas itibarıyla BOTAŞ kaynaklı borç verme kalemi de bir önceki yıla göre yaklaşık 1.1 milyar TL (yüzde 156.6 oranında) artarak bütçe giderlerinin olağandan daha yüksek seyretmesine sebep olmuştur."

Şimşek, 2014 yılı başından bu yana gerçekleşen toplam bütçe açığının Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan hedefleri ile uyumlu olduğunu kaydederek, "Gerçekleşmeler yıl sonu hedefimizi yakalayacağımızı göstermektedir" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir