Çağlayan: Büyüme yüzde 3'ün üzerinde gelebilir

Bakan Çağlayan, "Artık ikinci çeyrek büyüme hızı ve dolayısı ile 2013 geneli büyüme hızı konusunda daha belirgin tahminlere sahibiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, büyümenin bu yıl yüzde 3'ün hafif üzerinde gelebileceğini söyledi.

Sanayi üretim verisi ardından yaptığı yazılı açıklamada Çağlayan, arındırılmamış sanayi üretim endeksinde ikinci çeyrekteki artışın yüzde 3.2 olduğunu söyleyerek, "Artık ikinci çeyrek büyüme hızı ve dolayısı ile 2013 geneli büyüme hızı konusunda daha belirgin tahminlere sahibiz. Yıl genelinde büyüme yüzde 3'ün biraz üzerinde olabilir gibi görünüyor. Yani OVP hedefinin biraz gerisinde kalan bir büyüme sonucu görebiliriz" dedi.

Başbakan yardımcısı Ali Babacan'da 17 Temmuz'da yaptığı açıklamada OVP'deki yüzde 4'lük büyüme tahmininin aşağı yönlü revize edilebileceği sinyalini vermişti.

Türkiye'de gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) orta vadeli programa (OVP) göre bu yıl yüzde 4, önümüzdeki yıl yüzde 5 büyümesi bekleniyor.

Çağlayan, dünya ekonomisinde bu yıl içinde bir canlanma beklenmemesi ve uluslararası piyasaların hâlâ gergin olması nedeniyle sanayi üretim endeksinde ilk 6 aydaki seyrin gelecek yarıda da devamını göreceklerini, bunun da dolaylı olarak büyüme hızına yansıyacağını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Haziran'da bir önceki aya göre yüzde 1.4 artarken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.2 arttı. TÜİK verilerinden Reuters'ın yaptığı hesaplamaya göre arındırılmamış sanayi üretimi ise Haziran'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 arttı.