CEO'lar teknoloji ve inovasyonu içselleştirmeli

Faralyalı: CEO'larımızın inovasyonu, dijitalleşmeyi, içselleştirmesi, şirketlerinde bu konuda büyük atılımlar yapması lazım ki dünya markaları çıkarabilelim.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, "Özel sektör CEO'larımızın inovasyonu, dijitalleşmeyi, içselleştirmesi, şirketlerinde bu konuda büyük atılımlar yapması lazım ki dünya markaları çıkarabilelim ve inşallah Türkiyemizi ilk 10 ekonomi arasına sokabilelim" dedi. 

Faralyalı, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin "Liderin Global Ajandası" başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada, üst yöneticilerin (CEO) önündeki en önemli tehdit ve fırsatın dijitalleşmeden geldiğine inandığını söyledi. 

İş süreçlerinde azami dijitalleşmeyi yakalayamayan ve ileriye dönük dijital strateji ortaya koyamayan her şirketin, hangi sektörde olursa olsun, kaybetmeye mahkum olduğuna inandığını belirten Faralyalı, şöyle devam etti: 

"Dijitalleşmeden iki şey kastediyorum; biri dijital transformasyon. Bu, mevcut işimizi nasıl yüksek teknolojiyle yapabiliriz konusu. Yani her sektör, bugün perakendeyi örnek alırsak, tedarikçi yönetiminden müşterisine kadar her sürecini çok daha yüksek dijitalleşmeyle yapmak, daha fazla veri toplamak, daha data dayanaklı kararlar vermek zorunda. Bu olmazsa şirketlerin ciddi zorluklar yaşayacağına inanıyorum. Dolayısıyla teknolojik dönüşüm, iş yapış biçimlerinde son derece önemli. İkinci dijitalleşmede parmak basmak istediğim konu da dijital strateji. Yani bugün, dijital stratejisi net olmayan şirketlerin, savaşa kalkansız giden piyadelere benzediğini düşünüyorum. O kadar çok her an her yerden saldırıya açık durumdalar ki... Bugün dünyaya baktığınız zaman Amerika'da ortaya çıkan bir şirket, bütün dünyadaki o sektörü inanılmaz derecede etkiliyor ve değiştiriyor.'' 

Dijitalleşen şirketlerin sadece mevcut sektörü değil, bütün ekosistemi değiştirdiğini anlatan Faralyalı, buna Google'ı örnek gösterdi. 

Bir arama motoru olan Google'ın insansız araç üretebildiğini dile getiren Faralyalı, "Dijitalleşmenin olmazsa olmazı, ABC'si inovasyon kültüründen geliyor. Türkiye'yi inşallah ilk 10 ekonomi arasına sokma hedefimiz var. Biliyoruz ki özel sermayesi kuvvetli olan ülkeler, kuvvetli ülkeler. Dolayısıyla özel sektör CEO'larımızın inovasyonu, dijitalleşmeyi, içselleştirmesi, şirketlerinde bu konuda büyük atılımlar yapması lazım ki dünya markaları çıkarabilelim ve inşallah Türkiyemizi ilk 10 ekonomi arasına sokabilelim" ifadesini kullandı.