Ekonomiye yarım milyar liralık muhtar dopingi

Muhtar adaylarının afiş, pankart, el ilanı, broşür gibi kendi tanıtımlarını yapmak için hazırlattığı reklam araçlarına harcadığı parayla seçim döneminde ekonomiye katkısı 480 milyon lira oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu (TMK) Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, bir muhtar adayının afiş, pankart, el ilanı, broşür gibi kendi tanıtımlarını yapmak için hazırlattığı reklam araçlarına harcadığı paranın ortalama 3 bin lira olduğunu belirterek, "160 bin civarında aday olduğu düşünülürse de muhtar adaylarının bu seçim döneminde ekonomiye katkısı 480 milyon lira oldu" dedi.  

Türkiye, pazar günü yeni yerel yöneticileri belirlemek için sandık başına gidecek. Seçimlerde yarışan tüm adaylar, başarılı olabilmek için reklam yarışını sürdürüyor. Belediye başkanlığına, meclis üyeliklerine, muhtarlıklara aday olanlar, hazırlattıkları bayrak, afiş, el ilanları gibi reklam malzemeleriyle kendilerini daha iyi tanıtarak, sonuca gitmeye çalışıyor.  

Bu kapsamda siyasi partiler, seçimlerde reklamcılar için iyi bir müşteri konumunda iken, özellikle mahallelerdeki küçük matbaaların yüzlerini muhtarlar güldürdü. Mahalle ve köylerde muhtarlık mührüne sahip olmak için yarışan yaklaşık 160 bin aday, tanıtım için son 2-3 ayda yarım milyar liraya yakın para harcadı.  

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan TMK Başkanı Akdeniz, Türkiye genelinde yaklaşık 160 bin muhtar adayının seçilme yarışında olduğunu ve bu yarış sonucunda 50 bin 286 adayın muhtar olarak görevine başlayacağını söyledi.  

Son yerel seçimlere göre aday sayısında önemli bir artış olduğunu belirten Akdeniz, bunda da muhtarların maaşlarına yapılan yüzde 100'ün üzerindeki zammın etkili olduğunu ifade etti.  

Eski maaşlarının çok düşük olduğunu ve bu nedenle bir önceki seçimde bazı köylerde aday dahi bulamadıklarını anlatan Akdeniz, "Bu seçimlerde ise öyle köylerimiz var ki bu köylerde 10'un üzerinde aday var. En son yapılan yerel seçimlerde 100 bin civarında aday muhtarlık için yarışırken, bu seçimde söz konusu rakam yaklaşık 160 bine çıktı" diye konuştu.

Aday başına ortama 3 bin lira tanıtım harcaması  

 

Muhtarların seçim çalışmaları kapsamında yaptıkları harcamalara ilişkin de bilgi veren Akdeniz, şunları kaydetti:  

"Doğal olarak büyükşehirlerde, nüfus yoğunluğu yüksek olan mahallelerdeki aday arkadaşlarımız daha çok harcama yapıyorlar. Gerek hazırlattıkları afişlerin gerek broşürlerin gerekse de el ilanlarının ekonomiye ciddi bir katkısı var. Bir muhtar adayının afiş, pankart, el ilanı, broşür gibi kendi tanıtımlarını yapmak için hazırlattığı reklam araçlarına harcadığı para ortalama 3 bin lira. Tabii büyükşehirlerde bu rakam çok daha yukarılara çıkabiliyor. 160 bin civarında aday olduğu düşünülürse de muhtar adaylarının bu seçim döneminde ekonomiye katkısı 480 milyon lira oldu."