FT'den büyüme yorumu

Financial Times gazetesi, Türk ekonomisinin ilk çeyreğinde ihracat ve kamu harcamalarının sayesinde beklenenden hızlı bir büyüme kaydettiğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA – Türkiye’nin ekonomisinin ilk çeyreğinde yüzde 4.3 gibi beklentileri aşan bir büyüme kaydetmesi, yurt dışında da dikkat çekti. Financial Times gazetesi, “Güçlü ihracat Türkiye’nin büyümesini iteledi” derken ihracattaki artışın yanı sıra büyüyen kamu harcamalarına da vurgu yaptı.

İngiliz gazetesi, beklentileri aşan büyümenin bazı uluslararası kuruluşların tahminlerini gözden geçirmesine yol açabileceğini belirttiği haberinde, “İhracatın ilk çeyreğinde daha rebaketçi bir liranın yardımıyla yüzde 11 yükselirken, devlet ise, kamu yatırım harcamalarında yüzde 4, kamu tüketim harcamalarında ise yüzde 8.6 artışlarla büyümeyi korudu” diyor. 

Buna karşın haberde özel sektörün sermaye harcamalarının yüzde 1.3 gerilediğine işaret edildiği haberde bir uzmanın “verilerin, Türk ekonomisinin hükümete yönelik yolsuzluk suçlamaları ve yükselen piyasalardaki satışlardan hiç etkilenmediğini gösterdiği” değerlendirmesine aktarıyor. 

"Türkiye'nin büyüme modeline ilişkin kaygılar var"

Ancak gazete, “Buna karşın, bazı iktisatçılar, son yıllarda hem kurumsal hem de tüketici borcundaki hızlı artışlar ile tükekimin, büyük ölçüde yurt içi yönlü bir ekonominin motoru olması nedeniyle Türkiye’nin mevcut büyüme modeli konusunda kaygılarını dile getiriyorlar” diye yazıyor. 

Haberde Ağustos’a yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi dikkate alarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomik büyümeyi korumaya çalıştığına ve Merkez Bankası’ndan faiz oranlarını indirmesini istediğine vurgu yapılmasından sonra şu yorumu yapılıyor: 

“Erdoğan hükümeti, mega projelerinin inşaatına başlanmasını sağlamak için yeni kredi garantilerini benimserken yılın ilk çeyreğindeki yapı ruhsatları geçen yılın eş dönemine göre adeta katlandı. Sayın Erdoğan’ın iktidardaki AK Partisi ayrıca büyük bir vergi affı üzerinde çalışıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir