İkinci çeyrekte 'hızlı' büyüme

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 4.4 büyüdü. İkinci çeyrek büyüme, yüzde 3.5 olan piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye ekonomisi, kamu ve özel tüketimin yanı sıra stok değişimlerindeki artışın da desteğiyle ikinci çeyrekte yüzde 4.4 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), üretim yöntemiyle hesaplanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2013 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre, büyüme hızı ikinci çeyrekte yüzde 4,4 oldu. Üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH tahmininde, 2013 yılının ikinci üç aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre gayri safi yurtiçi hasıla sabit fiyatlarla 30 milyar 145 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.  

Nisan-Haziran döneminde gayri safi yurtiçi hasıla geçen yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla yüzde 10,2'lik artışla 385 milyar 113 milyon lira oldu.  

Öte yandan, takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH, 2013 yılı ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1'lik artış gösterdi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri de bir önceki döneme göre yüzde 2,1 oldu.

Bu arada TÜİK 2013 ilk çeyrek için daha önce 3 olarak açıkladığı büyümeyi yüzde 2.9'a revize etti. 2012 yılı için açıklanan yüzde 2.2'lik büyüme verisinde değişiklik olmadı.

Tüketim ve stok değişimlerindeki artış destekledi

TÜİK verilerinden bankacıların yaptığı hesaplamaya göre ikinci çeyrekte gerçekleşen yüzde 4.4'lük büyümeyi yurtiçi tüketim 3.4 puan, stok değişimleri 2.3 puan, devletin yatırım harcamaları 1.4 puan, devletin nihai tüketim harcamaları 0.8 puan yukarı çekti. Büyümeyi özel yatırımlar 0.5, net ihracat ise 3 puan aşağı çekti.

Verilere göre iktisadi faaliyet kollarına göre gerçekleşen yıllık büyüme oranları imalat sanayide yüzde 3.4, inşaatta yüzde 7.6, ticarette yüzde 5, ulaştırma ve haberleşme grubunda yüzde 3.3 ve mali kuruluşlarda yüzde 8.5 oldu.

Özel yatırımların negatif etkisi sürüyor

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Önceki çeyrekte olduğu gibi iç talep ve kamu harcamalarının sürüklediği büyümeye önemli bir destek de stoklardaki artıştan gelmiş görünüyor. Net ihracat ise büyümeyi 3 puan aşağı çekici etkide bulunmuş. En olumsuz görüntü ise özel yatırımlarda, büyümeyi sınırlı da olsa negatif etkilemeye devam ediyor" dedi.

Çağlayan: 2013 büyümesi yüzde 3.5 civarında olur

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2008'de başlayan küresel krizden en hızlı çıkan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirterek, "2009'un son çeyreğinden itibaren büyüyoruz. Yani 15 çeyrekten beri kesintisiz bir büyüme var" dedi ve ekledi: "2011 sonunda başlayan yavaşlamadan çıkış yavaş ilerliyor. 2013'te geçen yılki yüzde 2.2'lik büyümeden daha yüksek bir hızda büyüyeceğiz. Ancak yine de mevcut OVP hedefinin altında kalan bir oran göreceğiz. Ekonomi Bakanlığı olarak yüzde 3.5 civarında bir büyüme beklentimiz var" dedi.

Şimşek: İç talebin büyümeye katkısı devam ediyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ikinci çeyreğinde, ekonominin ivme kazandığını ve iç talebin büyümeye katkısının artmaya devam ettiğinin görüldüğünü belirterek, "Küresel ve bölgesel tüm bu olumsuzluklara rağmen yakaladığımız büyüme trendi yadsınamayacak derecede önemli bir başarıdır" dedi.

Bakan Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, yılın 2. çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin, iç talebin katkısıyla yılın 2. çeyreğinde yüzde 4,4, yılın ilk yarısında ise yüzde 3,7 büyüdüğünü ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Yılın ikinci çeyreğine baktığımızda ekonominin ivme kazandığını ve iç talebin büyümeye katkısının artmaya devam ettiğini görmekteyiz. Ancak gerek küresel ekonomideki büyümenin zayıf seyretmesi gerek finansal piyasalarda risk algısının yükselmesi gerekse artan jeopolitik gerginliklerin etkisiyle büyümenin bu yıl OVP'de hedeflenen yüzde 4'ün altında kalması muhtemeldir.

Nitekim, yıl başından bu yana gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edilmiştir. Küresel ve bölgesel tüm bu olumsuzluklara rağmen yakaladığımız büyüme trendi yadsınamayacak derecede önemli bir başarıdır."