IMF, Türkiye'de 'keskin yavaşlama' bekliyor

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları'nda ortaya çıkan tabloya göre Avrupa ve Orta Asya Bölgesi'ndeki birçok ülkedebu yıl, büyüme hızları yavaşlayacak. Bölgede iş gücü kaybı tehlikesi var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Dünya Bankası'nın yükselen Avrupa ekonomileri ve Orta Asya Bölgesi'ne yönelik raporuna göre, bu yıl, bölgedeki birçok ülkede yavaşlayan bir büyüme görülecek ve bölge için "ufukta görünen kriz" ise 2050 yılına kadar nüfusun ciddi yaşlanması ve önemli oranda işgücü kaybının olacak olması.
IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında, Avrupa ve Orta Asya bölgesine ilişkin rapor yayımlandı ve konuyla ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Türkiye'de keskin yavaşlama

Rapora göre, Euro bölgesindeki durgunluk ve belirsizliğin devam etmesi, yükselen Avrupa ekonomileri ve Orta Asya bölgesinde 2010-2011 yıllarında görülen ılımlı iyileşmeye tehlike oluşturuyor. Bu nedenle bu yıl bölgedeki birçok ülkede yavaşlayan bir büyüme görülecek.
Yavaş büyüme özellikle, Yunanistan ve İtalya ile yakın ticareti ve finansal bağları olan ve büyük anlamda yabancı bankalara bağımlılığı bulunan Balkanlar ve Orta Avrupa'da olacak.
Raporda, Türkiye'nin yanı sıra Ukrayna ve Belarus'ta da büyümenin keskin biçimde yavaşlamasının beklendiği belirtildi. Bunun yanında, Rusya ve diğer petrol ihracatçılarında da büyüme yavaşlayacak ama ekonomileri yüksek petrol fiyatları sayesinde güçlenecek.

Ufuktaki kriz: İşgücü kaybı

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi İnsani Kalkınma Sektör Direktörü Ana Revenga da 2010-2050 yılları arasında bölgede ciddi işgücü kaybı yaşanacağına dikkati çekerek, örneğin bu oranın Bulgaristan ve Belarus'ta 2050 yılına kadar yüzde 40 oranına çıkacağını söyledi.
Bu ülkelerin gelecekteki en büyük kriz riskinin nüfusun yaşlanması olduğuna işaret eden Revenga, "Yaşlanma bölgedeki birçok ülkenin kaçınamayacağı yaklaşan bir kriz, ama büyük emeklilik aylıklarının yaratacağı hesap açıklarından kaçınmak için en kısa sürede harekete geçilmeli" dedi.
Revenga'nın sunduğu tabloda, Türkiye gibi bazı ülkeler açısından işgücü kaybı görünmüyor ama bu ülkelerde de göçmenlik, uzun vadede nüfusun yaşlanması ve genç nüfusun kabarması gibi sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekiliyor.

(AA)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir