İş dünyası 'büyüme' için ne dedi?

İş dünyası ve ekonominin kurmayları ekonomideki yüzde 4'lük büyümeyi yorumladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye ekonomisin 2015'in üçüncü çeyreğinde büyük bir atak yaparak beklentilerin üzerinde büyüdü. İş dünyası ve ekonominin kurmayları ekonomideki yüzde 4'lük büyümeyi yorumladı.

ASO Başkanı Özdebir:
'Büyüme rakamı ve eylem planı sanayiciye moral verdi'

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 3. çeyrek büyüme rakamı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı eylem planının sanayiciye moral verdiğini belirtti. Özdebir, 3. çeyrekte büyümenin beklentilerin oldukça üzerinde geldiğini, iç tüketimdeki ve devlet harcamalarındaki yüksek ve güçlü artışın büyümeyi desteklediğini ifade etti. Sabit sermaye yatırımlarındaki düşüşün, ekonominin yatırım tarafındaki sorunların devam ettiğini gösterdiğine işaret eden Özdebir, “Yatırımlardaki düşüş alarm vermekte. Ancak ihracatın az olduğu ve sanayi üretimindeki büyümenin düşük olduğu bir ortamda buna şaşırmamak gerekir. Yatırımlardaki düşüş, yatırım ortamını iyileştirecek tedbirlerin de ne kadar acil olduğunu göstermekte” ifadelerini kullandı. 

MAİB Başkanı Dalgakıran:
'Yüzde 4'ün yükselen büyümenin işareti olmasını diliyoruz'

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran, yüzde 4’ün yükselen büyümenin işareti olmasını dilediklerini bildirdi. Dalgakıran, yüzde 4'lük büyümenin ilk iki çeyrekteki düşük büyüme hızları dikkate alındığında sevindirici gelişme olduğunu ifade ederek, “Bu verilerin ekonomik büyümenin yeniden yükselme sürecine girdiğinin bir işareti olmasını diliyoruz. Şu anki büyüme hızı yetersiz. Bir yandan eksik büyüme dönemlerinin kayıplarını telafi etmek, bir yandan da artan nüfusumuza istihdam sağlayabilmek için yüzde 6-7’lik büyüme hızlarını hedefl eyecek politikaların ne olabileceğini ciddiyetle düşünmemiz gerekiyor” açıklamısını yaptı. 

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu:
'Sürdürülebilir yüksek büyüme için sanayide hamle yapılmalı'

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, küresel ekonomide yaşanan zor şartlara ve politik belirsizliklere rağmen, büyümenin piyasa beklentilerinin üzerine çıktığını belirterek, şunları kaydetti:“Türkiye bu anlamda birçok Avrupa ülkesini de geride bırakmıştır. Bu rakama karşın hala potansiyelimizin altındayız ama trendin yukarı doğru olması moral vericidir. Sürdürülebilir yüksek büyüme rakamlarını yeniden yakalamak için sanayide hamle yapmalı, yapısal reformları da hızla hayata geçirmeliyiz. İstikrarın devamını sağlayacak güçlü tek parti iktidarı sayesinde, 2016 yılında büyümenin hızlanacağı bir ortamın oluşturulacağına inanıyoruz.” 

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Tiryakioğlu:
'Reformlar zaman geçirilmeden hayata geçirilmeli'

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise yüzde 4’lük büyümenin piyasalar için sürpriz olduğunu bildirdi. Tiryakioğlu, büyümenin sürdürülebilir kılınması ve potansiyelin artırılması için reformların zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. 

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kösemusul:
'Büyümenin yükseliş trendine girmesi önemli ama yeterli değil'

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, bu büyüme rakamının, yıl sonuna ilişkin büyüme rakamlarının da ortalamanın altında kalmayacağını gösterdiğini söyledi. Ekonomi büyüme performansının yükseliş trendine girdiğini ancak bunun yeterli olmadığını savunan Kösemusul, “Cari açığın düşmesi ve büyümenin yükseliş trendine girmesi, önemli gelişmelerdir ve tabii ki yeterli değildir. İnşallah yıl sonunda ve 2016’da daha olumlu rakamlarla karşılaşmak istiyoruz” dedi. 

KSO Başkanı Zeytinoğlu:
'Tahminlerin üzerinde gelen büyüme sanayiye moral verdi'

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da bu büyüme rakamının sanayiye moral vermesi açısından önemli olduğunu , ancak büyümede sanayinin katkısının yetersiz kaldığını kaydetti. Zeytinoğlu, “En fazla tarım sektörünün katkısı olsa da GSYH’de tarımın payı düşük, sanayinin katkısı daha fazla olsaydı, Türkiye ekonomisinin büyümesi daha hızlı ve daha sürdürülebilir olurdu” ifadelerini kullandı. 

TİM Başkanı Büyükekşi:
'OVP'deki yüzde 3 hedefinin üzerinde bir performans yakalayacağız'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Türkiye’nin büyüme temposunu artırarak sürdürmesini son derece anlamlı olduğunu belirterek, “Türkiye ekonomisinin bu yılın tamamına ilişkin büyüme tahmini yüzde 3 civarında. Fakat rakamlar bunun üzerinde kalacağımızı gösteriyor. OVP’deki yüzde 3 hedefi nin üzerinde bir performans yakalayacağız. İhracatçılar olarak beklentimiz bu yılın tamamına ilişkin yüzde 3’lük büyüme rakamını aşacağımız yönünde. Türkiye’nin ihracat odaklı büyümeye daha fazla önem vererek uzun vadeli hedefl erine ulaşacağına inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan:
'Türkiye'nin sanayiye dayalı büyümeye ihtiyacı var'

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da 3. çeyrek büyüme verilerinin ülkemizin artık belli bir baz büyümede gitmeyi başardığını gösterdiğini, fakat sanayinin bu baz büyümeye katkısının son derece düşük olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Türkiye’nin artık sanayi payının yüksek olduğu niteliksel bir büyüme modeline ihtiyacı var. Sanayiden gelecek kalıcı bir büyüme ise, ancak güçlü yatırımlarla ve bu yatırımları besleyecek, destekleyecek reformlarla mümkündür.” 

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin:
'Tüketici memnun ama üretici zararda'

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise büyüme rakamlarının tarımsal üretim ve faaliyetlerdeki büyümenin artarak devam ettiğini gösterdiğini söyledi. Tarım sektörünün üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 oranında büyüyerek sabit fi yatlarda 5 milyar 289 milyon liralık katma değer yarattığını belirten Yetkin, artan üretimin ihracatta değerlendirilemediği için iç piyasada fi yatların düştüğünü, bunun da üreticilerin zarar etmesine yol açtığını kaydetti. 

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Bezci
'Ekonomi, bu büyüme ile 'tam gaz yol' mesajı vermiştir'

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci de “Türkiye’nin, içeride ve dışarıda pek çok sorun yaşadığı dönemde yüzde 4’lük büyümeyi sağlaması çok memnuniyet vericidir. Ekonomi, bu büyüme ile ‘tam gaz yol’ mesajı vermiştir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek:
'2016'da reformlar hayata geçirilecek ve büyüme potansiyeli artacak'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin 2015 yılında çok zor bir konjonktürde başarılı büyüme performansı sergilediğine dikkati çekerek, beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyümenin özel sektör talebi öncülüğünde gerçekleştiğini vurguladı. Şimşek, 2016 yılının ise çok daha iyi olacağını, reformların hayata geçirileceğini ve büyüme potansiyelinin artırılacağını bildirdi. Türkiye ekonomisinin yüksek istihdam yaratmaya devam ettiğini, gelecek yıllarda da maliye politikasında sıkı duruşa devam edeceklerini vurgulayan Şimşek, bunun cari açık ve enfl asyonla mücadelede yardımcı olacağını, uygulamaya konulacak 2. ve 3. nesil reformlar için gerekli mali alanı sağlayacağını belirtti. Şimşek, "Reformlar sayesinde sürdürülebilir büyüme oranını artıracağız ve orta vadede cari açığın milli gelire oranını yüzde 3’ün altına indireceğiz” dedi. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:
'Türkiye, tekrar hızlı büyümenin yaşandığı bir döneme girmiştir'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ülkenin tekrar hızlı büyümenin yaşandığı ve yatırımların arttığı döneme girdiğini belirterek, Türkiye’nin 2015 ve 2016 yıllarını beklentilerin ötesinde büyüme rakamlarıyla kapatacağını ifade etti. Işık, “Yıl sonu itibarıyla Orta Vadeli Program’da yer alan büyüme hedefi ni rahatlıkla yakalayacağımız, hatta bu hedefi n üstüne çıkacağımız görülmüştür” değerlendirmesinde bulundu. Işık, “Son çeyrekte, hem seçim sonrasında güven ortamının sağlanması hem de çalışılan gün sayısının geçen yıla göre artacak olması nedeniyle, sanayi büyümesinde ciddi artışlar görülecek ve ülke büyümesinin öncüsü yine sanayi üretimi olacaktır. Büyümeye en büyük katkıyı tüketim verirken, yatırımlarda azalma görülmüştür” değerlendirmesini yaptı. 

Kalkınma Bakanı Yılmaz:
'Büyüme OVP'deki yüzde 3'lük hedefin gerçekleşeceğini gösterdi'

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da “Küresel kriz sonrasında 24 çeyrek boyunca Türkiye ekonomisi büyümesini sürdürmektedir. Dünya ekonomilerinde ABD, Çin, Hindistan hariç sınırlı büyüme hızları söz konusudur. Avro alanında birçok ülkede büyüme hızları üçüncü çeyrek için bu seviyenin oldukça gerisindedir. Bu gelişme ile birlikte Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan yıllık yüzde 3 büyüme oranının rahatlıkla gerçekleşeceği, büyümenin bu oranın üzerine çıkabileceği görülmektedir” açıklamasını yaptı.