Kasımda AVM'lerin cirosu yüzde 6,9 arttı

Alışveriş merkezleri ciro endeksi kasım ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6,9’luk bir artışla 202 puana ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research Company tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin kasım ayı sonuçları açıklandı.

AYD ve Akademetre tarafından 2010 yılından bu yana her ay düzenli olarak yayımlanan AVM Endeksi verilere göre ciro endeksi, kasım ayı itibarıyla geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile 
arındırılmadan karşılaştırıldığında yüzde 6,9’luk bir artışla 202 puana ulaştı. Sektöre ait ciro endeksi, Anadolu ve İstanbul'un GLA büyüklükleri ağırlıklandırarak hesaplanmıştır.

AVM’lerde kiralanabilir alan (m²) başına düşen cirolar, Kasım 2016 döneminde İstanbul’da 869 TL, Anadolu’da 703 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metre kare verimliliği aynı dönemde 770 TL’ye yükseldi. Kasım ayında en büyük ciro artışı ayakkabı kategorisinde gerçekleşti.

Geçtiğimiz yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında 2016 Kasım döneminde endeks yüzde 7’lik artış gösterdi. Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı ise ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 24’lük artış gerçekleşti. Aynı dönemde, giyim kategori ciroları yüzde 14, yiyecek ciroları yüzde 10, hipermarket ciroları yüzde 7 ve teknoloji kategori ciroları yüzde 1 artış kaydederken AVM’lerdeki diğer alanlar kategorisinde ise yüzde 2’lik düşüş yaşandı.

Ziyaret sayıları geçtiğimiz yıla oranla düşüşte

Kasım 2016 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 4.7’lik azalma görüldü.

AVM Endeksi sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü “Endeksimiz Eylül ayından beri yeniden artışa geçti. Bu hem AVM’lerimiz hem de perakende markalarımız için oldukça sevindirici bir ivme. Ekim ayındaki yüzde 1’lik artış sonrası Kasım ayındaki yüzde 6,9