"Artık hizmet ihraç ediyoruz"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, hizmet sektörüne ilişkin Turquality benzeri bir destek üzerinde çalıştıklarını belirterek, "İnşallah bu çalışmamızı ilgili kurumlarla beraber değerlendirdikten sonra kamuoyuna sunacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Üyelerini Bakanlık'ta kabul etti.

Sektöre ilişkin rakamların, Türkiye ekonomisinin gelmiş olduğu noktayı göstermesi açısından, istihdam açısından ve markalı ürünler açısından önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin sadece mal ihracatçısı veya mal ticareti oyuncusu değil aynı zamanda hizmet ticareti oyuncusu olduğunu çok net şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Çağlayan, Türkiye'nin hizmet açısından yeni bir noktada bulunduğunu belirterek, Turquality programı gibi yeni bir program konusunda çalıştıklarını ve Turquality programını 5+5 olmak üzere 10 yıla çıkardıklarını kaydetti. Markadan Turquality programına doğru da yoğun bir akış olmasını istediklerini dile getiren Çağlayan, "Şimdi yeni bir alandayız ve sona geldik. İnşallah bu çalışmamızı ilgili kurumlarla beraber değerlendirdikten sonra bir kararname ve kararnameyle ilgili tebliğ yayınlayarak kamuoyuna sunacağız" diye konuştu.

Türkiye'nin geçen yıl dünyanın en büyük 17. hizmet ihracatçısı olduğunu hatırlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Bu yılki rakamlar, bilhassa turizm sektörü başta olmak üzere gösteriyor ki Türkiye 48 milyar dolarlık bir hizmet ihracatını gerçekleştirecek. Bu rakamlar bizim için şu anda anlam ifade ediyor ama 10 sene öncesine mukayese ettiğiniz zaman çok çok anlam ifade ediyor. Şimdi hizmet ticaretinde de yeni bir marka programının projesini inşallah getiriyoruz. Firmalarımızı artık uluslararasılaştırma konusunda önemli bir hedef gerçekleştireceğiz. Bunun etkisinin de en az Turquality kadar olacağını söyleyebilirim."

Bakan Çağlayan, müteahhitlik sektöründe Cumhuriyet tarihinde adeta bir coşku yaşandığını söyledi. Sektörün ilk olarak 1972 tarihinde Libya olmak üzere dışa açıldığı bilgisini veren Çağlayan, bu tarihten 2002 yılına kadar Türk müteahhitlik sektörünün dünyada aldığı iş toplamının 44 milyar dolar olduğunu bildirdi. Çağlayan, şöyle konuştu:

"Bugün itibariyle 264 milyar dolara yaklaşmış durumdayız. Yani 30 yılda 44 milyar dolarlık iş üstlenen Türkiye, son 10 yılda bunun üzerine 220 milyar dolar koydu. Hatta ben bunu size söylerken bu rakam artmış olabilir. En fazla iş yaptığımız ülke Rusya, ikincisi Türkmenistan olmuştur. Geçtiğimiz 11 aylık süre içinde sektörümüz bu yıl için 24 milyar dolarlık iş hacmine imza atmıştır. 30 yılda 44 milyar dolar, şimdi onun yarısını 1 yılda elde ediyoruz. Gerçekten ekonomide kabımıza sığmıyoruz şükürler olsun. Her fırsatta gerek mal, gerek sanayi, gerek hizmetler sektöründe, gerek diğer sektörlerin hepsi de son derece başarılı bir performans izliyoruz. Bu başarı Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarının, Türkiye'ye duyulan güvenin ve hepsinden önemlisi Türk özel sektörünün başarısıdır."

Kadın milletvekilleri

5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini hatırlatan Çağlayan, AKP'nin şu anda mecliste 46 kadın milletvekilinin olduğunu, toplamda ise 79 kadın milletvekili bulunduğunu belirtti. Çağlayan, AKP'nin bu davranışının diğer partiler tarafından da örnek alınması gerektiğini dile getirdi.

Öte yandan TBMM'de bulunan partilerin kadın milletvekillerinin oranları dikkate alındığında en düşük kadın oranı yüzde 5,77 ile MHP'de. MHP'nin ardından AKP, yüzde 14,11 ile sondan ikinci sırada. Ana muhalefet partisi CHP'nin oranı ise yüzde 14,18 iken, Meclis'te en çok kadın oranına sahip BDP, yüzde 30,77 oranına sahip.

Alışveriş merkezlerinin cirosu 30 milyar doları aştı

Türkiye'de 2002 yılında toplam 60 alışveriş merkezi bulunduğunu ve bunların toplam cirolarının 5 milyar dolar olduğunu kaydeden Çağlayan, bugün 300 alışveriş merkezi olduğunu, tahmini cirolarının da 30 milyar doları aştığını vurguladı.

Bakan Çağlayan, yurtdışında Türk markalarını gördüğünde gecenin hangi saati olursan olsun bu markaların sahiplerini arayarak tebrik ettiğini dile getirdi. Kervansarayların, kapalı çarşıların yurtdışında örnek aldığını bildiren Çağlayan, Las Vegas'ta yeni yapılan bir alışveriş merkezinin tamamen Kapalı Çarşıyı örnek aldığını ifade etti.

Sektörle ilgili perakende ticaretin düzenlenmesine ilişkin bir kanun tasarısı olduğunu hatırlatan Çağlayan, bunun yanı sıra perakende ticaretin düzenlenmesiyle ilgili kanunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşüldüğünü, ilgili bakanlığın web sayfasında görüşlere açıldığını bildirdi.

TAMPF Başkanı Küçük

TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de federasyonun yaklaşık 6 ay önce 5 derneğin bir araya gelmesiyle kurulduğunu, şu anda 700 bin istihdam sağladığını ve yıllık yaklaşık yüzde 15 büyüme gerçekleştirdiğini belirtti. Küçük, siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasıyla perakende sektörünün gelişmeye başladığını, yabancı yatırımcıların gelmesiyle ve özellikle alışveriş merkezi yatırımlarıyla sektörün büyüdüğünü ifade etti.

Federasyon olarak 2 milyon kişiyi istihdam etmeyi hedeflediklerini dile getiren Küçük, markalı perakendeye verdikleri destekten dolayı Bakan Çağlayan'a teşekkür etti.