"Gaziantep yükselen şehirler arasında"

Lüksemburg Büyük Dükü Henri, Türkiye'nin Güneydoğu'sunun yükselen bir yıldız olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -Türkiye-Lüksemburg İş Forumu'nda konuşan Lüksemburg Büyük Dükü Henri, Türkiye'nin Güneydoğu'sunun yükselen bir yıldız olduğunu belirterek, Gaziantep'i yükselen şehirler arasında örnek gösterdi. 

Gaziantep'teki toplantıları sırasında, eşinin bir takım ziyaretler gerçekleştirdiğini ve çok etkilendiğini dile getiren Lüksemburg Büyük Dükü Henri, şunları kaydetti: 

"Türkiye'ye gelen Suriyelilere karşı yaptıklarınızı görünce hayran kaldık. Çok takdir ettik, çok etkilendik. İnsanlık açısından feci bir durum karşısında, bu meseleye yaklaşımınız, Suriye'den gelen mülteciler için harika bir tutumunuz var. Halep tamamen yok olmuş durumda. Ben, aslında durumun ne kadar dramatik, Suriye sınır ötesinin bu kadar feci olduğunun farkında değildim. Türkiye halihazırda, Suriyeli göçmenlere yardım olarak 2 milyar dolar harcamış durumda. Bu da Türkiye'nin bölge, özellikle de Suriye için ne kadar endişe duyduğunun açık bir göstergesi." 

Lüksemburg Büyük Dükü Henri, iki ülke arasındaki bağların çok güçlü olduğunu vurgulayarak, burada bulunmalarının nedeninin bu bağları daha da güçlendirmek olduğunu dile getirdi. 

Heyetlerinde, 3 bakan ve 100'e yakın iş adamı bulunduğuna dikkati çeken Büyük Dük Henri, bu durumu Lüksemburg'un Türkiye'ye ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi olarak niteledi. 

Lüksemburg Büyük Dükü Henri, özellikle İstanbul'da spesifik olarak finansman merkezi üzerine odaklandıklarını belirterek, "Lüksemburg çok önemli bir finansman merkezi. İstanbul da finansal merkez olmayı amaçlıyor. Bu nedenle birlikte çok şey yapabiliriz. İleriye dönük bakıyoruz, bağlarımızı güçlendirmeye çalışıyoruz. Lüksemburg finans merkezi ile İstanbul finans merkezi arasında güçlü bağlar kurmak istiyoruz" diye konuştu.

"Türkiye'nin AB'ye katılmasını ümit ediyoruz" 

Finansal merkezlerin dışında birçok alanda çalışılabileceğini ifade eden Lüksemburg Büyük Dükü Henri, şunları söyledi: 

"Lüksemburg uydu işinde liderlerden biridir. Türkiye de gelecek açısından büyük bir potansiyeldir. Lojistik diğer önemli bir sektör, bizim gündemimizde öncelikli durumdadır. Bu konuda çok şey yapabileceğimize inanıyorum. Dün de bir takım üniversitelerle Ankara'da araştırma geliştirme iş birliği gördük. Bu da çok önemli bir alandır. Ankara'da Avrupa Birliği konusunda epeyce konuştu. Biz inanıyoruz ki Türkiye'nin AB içinde oynayacağı önemli bir rol var. Türkiye'nin yakın gelecekte AB'ye katılmasını ümit ediyoruz." 

Büyük Dük Henri, Türkiye'nin aslında tam bir köprü rolünü oynadığını anlatarak, "Bizim bu köprüyü kullanmamız lazım. Bu piyasadaki çevreleri siz biliyorsunuz. Ticari olarak sınırlarımız olmaması lazım. Bizim Asya'ya uzanmamız gerekiyor" diye konuştu. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir