"Kimseyi dışarıda bırakmadan büyümeliyiz"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Başaran-Symes: Yüksek de büyüseniz, kesintisiz de büyüseniz, dışarıda bıraktığınız kesimler varsa, bu büyüme maalesef refahı getirmiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, "Türkiye'nin G20 başkanlığını da çok önemsiyoruz. Burada Türkiye özellikle, ortak akıl almış konuların hayata geçmesi konusunda bir liderlik yapıyor" dedi. 

Başaran-Symes, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin "Liderin Sürdürülebilirlik Ajandası" konulu oturumundaki konuşmasında, liderlerin ajandalarında "kapsayıcı büyüme ve gelir dağılımı, dijital ekonomi ve bunun getirdiği değişim, iklim değişikliği ve küresel yönetişim" olmak üzere dört başlığın öne çıktığını belirtti. 

Kapsayıcı büyüme konusuna değinen Başaran-Symes, "İş dünyası müthiş bir büyüme motivasyonuyla çalışır, dün Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan büyüme tahminlerimizi, ileriye dönük birtakım reformları yaparsak, bu büyümeleri daha ileriye taşıyabileceğimizi son derece net söyledi. Burada bir şeyi sanıyorum hep birlikte fark ettik artık. Yüksek de büyüseniz, kesintisiz de büyüseniz, dışarıda bıraktığınız kesimler varsa, bu büyüme maalesef refahı getirmiyor. Kimseyi dışarıda bırakmadan büyüyeceğiz" diye konuştu.  

Başaran-Symes, TÜSİAD'ın geçmişten bu yana, şu anda Türkiye'nin gündeminde olan kadınlarla ilgili bütün sorunları hazırladıkları raporlarla her açıdan ele aldıklarını hatırlatarak, gelir dağılımı konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. 

"Bugün ihtiyacımız olan iş birliği ve koordinasyon"

Küresel krize değinen Başaran-Symes, şunları kaydetti:

"Küresel krizden sonra kurumlara olan güven hala tahsis edilmedi. Özellikle dün toplantının açılışına da biraz bağlamak lazım. Yani bütün tartıştığımız bu konular; aslında bu kurumlara olan güvenin de tahsis edilememesi, nitekim Sayın Babacan haklı olarak 'toto oynuyoruz' dedi. Yani her an her şey olabilir, çünkü bir küresel yönetişim, bir küresel koordinasyon birçok konuda zor. Burada aslında sanıyorum şöyle bir şey oluyor; 'eski öldü yeni doğmadı' söylemindeki yeninin doğması geciktikçe, eskinin ölmesi bir o kadar gecikiyor, geriye gidiş, çözümleri eski araçlarla arama riski gün geçtikçe artıyor, oysa bugün ihtiyacımız olan iş birliği ve koordinasyon. Bence sadece açıkçası suçu belli kurumlara belki de yıkmadan iş dünyası olarak işbirliği ve koordinasyonu ne kadar yapıyoruz diye de biraz pay çıkarmakta da fayda var."

Başaran-Symes, Türkiye'nin G20 başkanlığına işaret ederek, şöyle devam etti: 

"Türkiye'nin G20 başkanlığını da çok önemsiyoruz. Gerçekten dün Sayın Babacan da bahsetti. Burada Türkiye özellikle, ortak akıl almış konuların hayata geçmesi konusunda bir liderlik yapıyor. Türkiye'nin 2015 G20 dönem başkanlığı önerileri sırasında biz TÜSİAD olarak bir çalışma yaptık ve burada da açıkçası öne çıkardığımız bu kapsayıcı büyüme ve yolsuzlukla mücadele konularının, -çünkü bunlarda sürdürülebilir büyümenin çok önemli engelleri- gündemde olmasından da açıkçası son derece mutluyuz. Ümit ediyoruz ki; Türkiye'nin G20 döneminde bu konularda ciddi şekilde bir aşama kaydedebiliriz."

UN Global Compact'ın (BM Küresel İlkeler Sözleşmesi) Türkiye'de faaliyetlerine başladığından beri genel sekreterliğini TÜSİAD'ın yaptığını belirten Başaran-Symes, bunun fazla bilinmediğini, kendilerini daha fazla anlatmak için çalışacaklarını vurguladı. 

Başaran-Symes, olimpiyat halkaları gibi her kurumun yaptığını katlayarak yapacaklarını ifade ederek, "Mutlaka farklı kurumlara ihtiyacımız var. Buradan sakın bir yanlış anlaşılma çıkmasın. Beni ziyarete gelen Sayın TOBB Başkanı, İSO Başkanı, hepsiyle çok keyifli sohbetler yaptık. Onlara şunu dedim; farklılıklarımız zenginliğimiz ama ortak alanlarda mutlaka proje üreteceğiz" ifadelerini kullandı. 

Gençlikle ilgili projelerine bir isim aradıklarına da değinen Başaran-Symes, "Proje hazır ama ben "Geleceğin liderleri" falan gibi tükenmiş isimleri kullanmak istemiyorum. Sizlerden bu projeye bir isim bulmanızı ve bizimle paylaşmanızı rica ediyorum" dedi.