"Normalleşme ile üretim artacak"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Borsa Konya Elektronik Ticaret Platformu'nun açılışını gerçekleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'ne katılmak üzere Konya'ya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Konya Ticaret Borsası'ndaki Borsa Konya Elektronik Ticaret Platformu açılış törenine katıldı.

Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, tarımsal kesimin dünya piyasalarındaki rekabet gücünü artırarak ülke ekonomisinin büyümesine katkısını artırma ve üreticinin hakkını daha verimli alabilmesini sağlamak için bir dizi düzenleme ve çalışma yapıldığını belirtti.

Bunlardan birinin de lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığının kurulmasını sağlayan kanun olduğunu ifade eden Yazıcı, "Türkiye coğrafi konumu ve mevsim şartları itibariyle tarıma son derece elverişli bir ülke. Konya bu bakımdan tahıl ambarı olarak nitelendirilir. Tarımsal alanda faaliyet gösteren insanımızın, faaliyetini daha kolay, daha rahat sürdürebilmesi için bir dizi tarım destek projelerini gerçekleştirdik" dedi.

Lisanslı depoculuk ve ürün İhtisas Borsacılık Kanunu'nun, tarımsal faaliyette bulunanların ürettiği ürünün fiyat kaybına uğramadan, en uygun zamanda satmasını sağlayacağını ifade eden Yazıcı, ilk lisanslı depoculuk lisans izninin Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak kendisine nasip olduğunu söyledi.

Yazıcı, lisanslı depoculuk uygulamasınını birçok getirisi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Lisanslı depoculuğun üreticiye katkısı nedir? Üretici hasadını yaptıktan sonra piyasaya arz edecek. Sağda solda var olan depolara ürününü taşır, sonra bu ürünleri alır ve adeta kapı kapı tüccarları dolaşır. Nelerle karşılaşıyor; depo arıyor depolama fiyatları konusunda elbetteki risklerle karşı karşıyadır. Bunları alıcı tüccarlara taşıyor, bunun için dolaşıyor zaman kaybı var, nakliye giderleri var. Hangi zamanda ürününü en uygun fiyatta satabilecek, bu konuda kaygı ve kuşku içerisinde. Lisanslı depoculuk bu sorunları adeta tasfiye ediyor. Üretici ürettiği ürünü lisanslı depoya götürecek. Ürün nitelikleri itibariyle kalite kontrolü yapılarak tasnifi sağlanacak. Tüccar ve sanayici ihtiyacını duyduğu ürün için depo yapmak zorunda değil, bu lisanslı depoları kullanacak. İhtiyaç duyduğu ürünü, ham maddeyi bu depodan alacak. Diğer bir avantajı da üretici, ürününü lisanslı depolara yerleştirmek suretiyle fiyatı ne zaman uygun olursa, o zaman ürününü satacak. Ayrıca üreticiye ürün karşılığı ürün senedi verilecek. Üretici kendisine verilen ürünü temsil eden ürün senedini kıymetli evrak gibi finans kuruluşlarında kredi teminatı olarak onu kullanabilecek."

Bakan Yazıcı, fasulye sattı

Elektronik ürün senedi düzenleme yetkisini ilk olarak İzmir Ticaret Borsası'na, ikincisini de Konya Ticaret Borsası'na verdiklerini anlatan Yazıcı, bunun sadece Konya'nın değil bu bölgede ürün senetlerinin elektronik ortamda piyasaya arzı doğrultusunda işlem yapacağını aktardı.

Bu projenin en önemli ayaklarından birinin de ürün ihtisas borsalarının oluşturulması olduğunu dile getiren Yazıcı, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Yazıcı, daha sonra protokol üyeleriyle birlikte gonga basarak, Borsa Konya Elektronik Satış Platformu'nun açılışını gerçekleştirdi. Konya Ticaret Borası (KTB) Başkanı Uğur Kaleli tarafından satışa çıkarılan 5 ton fasulyeyi, elektronik ortamda kilosunu 5 liradan satın alan Yazıcı, daha sonra aldığı fasulyeleri, kilosunu 5 lira 25 kuruştan Vali Erol'a sattı.

"Lisanslı depolarda depolanacak ürün miktarı 600 bin tonu aşacak"

Daha sonra ASLİDAŞ Bina ve Otomasyon Merkezi'nin temel atma törenine katılan Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de lisanslı depoculuk alanında yetkilendirdikleri, kuruluş izni verdikleri firma sayısının 14 olduğunu belirtti.

Bunlardan birinin de bugün burada temeli atılacak olan üniteler olduğunu ifade eden Yazıcı, temelini attıkları üniteler tam, buraya da lisanslı depoculuk iznini vereceklerini bildirdi.

Yazıcı, temelini attıkları ünitelerin yapımının tamamlanmasıyla Türkiye genelinde lisanslı depoculuk faaliyeti yürüten şirket sayısının 4'ten 5'e yükseleceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kuruluş izni verdiğimiz 14 şirket, çalışmalarını tamamlayıp lisanslı depoculuğa geçişi sağlayacak aşamaya geldiğinde, Türkiye'de lisanslı depolarda depolanacak ürün miktarı 600 bin tonu aşacak. Bu önemli bir rakam. Bunu diğerleri takip edecek ve Türkiye tarımı ve tarıma dayalı sanayisi, tarımdan ham madde girdisi sağlayan tüccarı, daha sağlıklı, daha kaliteli ve üreticisinin ürünün hakkını gerçek anlamda alın teri olarak elde edebileceği bir sistem Türkiye'ye yerleşmiş olacak. Türkiye büyük bir ülke. Türkiye'nin normalleşme sürecinin önemli yansımaları var. Bu sürecin en önemli görüntülerinden birincisi kurum ve kuruluşlarımızın yasaların çizdiği kendi görev ve yetki alanları içinde faaliyete odaklanarak üretim sürecine girmiş olması. Hükümetimiz, millete ait hazineden gerekli kaynakları tahsis edip, projeleri öncelik sırasına göre hayata geçirirken, özel sektör de bu güven ve istikrar ortamında yapması gerekenlere odaklanıyor ve bir çırpıda bu hedeflere varıyor. Türkiye inşallah bu normalleşme süreciyle çok daha fazla üretim yaparak, dünyada ekonomik performansını daha da öne taşımak suretiyle yürüyüşüne devam edecek." 

Bu konuda Hükümet'i, özel sektörün önünü açan, yol gösteren, engelleri kaldıran bir hizmet aracı olarak algıladıklarını anlatan Yazıcı, yaptıkları her hizmetin, projenin altında bu düşüncenin olduğunu aktardı.

Bu yatırımların kayıt dışılığın önüne geçilmesinde önemli katkısının olacağını dile getiren Yazıcı, "Kayıt dışılık, gerçekten önemli sorunlardan bir tanesi. Bu doğrultuda biz odalarımızla, iş dünyamızın aktörleriyle ekonominin tüm hareketli unsurlarıyla, paylaşımcı bir yaklaşımla, çalışmaları sürdürüyoruz. Bu konuda hiçbir zaman duraksamaya yol açmadan, yüksünmeden, 'bunu yaptık şimdi değiştiremeyiz' demeden, doğru neyse onu yapma basireti içerisinde bir çalışma anlayışımız var" diye konuştu.

Programlara, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya milletvekilleri İlhan Yerlikaya, Kerim Özkul, Ayşe Türkmenoğlu, Gülay Samancı, Hüseyin Üzülmez ve çok sayıda üretici katıldı.