"Patent sayısında yüzde 33 artış var"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Avrupa'da, patent sayısındaki artış yüzde 3, Türkiye'de ise bunun kat kat üzerinde, yüzde 33 civarında" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Maliye Bakanı  Mehmet Şimşek, bir restoranda kentteki vergi rekortmenlerine ödül verilmesi amacıyla düzenlenen törende, son 10 yılda vergi oranlarını düşürdüklerini söyledi.

Kurumlar vergisinin yüzde 30'dan yüzde 20'ye düştüğünü ifade eden Şimşek, "2002'de sizin şirketiniz 100 lira kar etseydi ve siz bu karınızı hissedarlara dağıtsaydınız, yüzde 65 vergi veriyor olacaktınız. Bugün aynı şekilde 100 lira kar etseniz, hissedarlarınıza dağıtsanız, vereceğiniz en fazla vergi yüzde 34" diye konuştu.

Yüzde 65'lik verginin söz konusu olduğu dönemde OECD ülkeleri arasında bu alanda birinci sırada bulunulduğunu dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

"Bugün ise OECD ülkeleri arasında vergi oranı en düşük ülkelerden bir tanesiyiz, en düşük 8'inci ülkeyiz. Biz, yatırım yapanlara destek veriyoruz ve yüzde 2'ye kadar kurumlar vergisini indiriyoruz. Adana'da bir sanayicimiz, ağırlıklı olarak ithal ettiğimiz bir ürünü Adana'da üretmeye kalkarsa, stratejik üretim kapsamında kurumlar vergisi oranını indirimli uyguluyoruz. Tunceli'de kurumlar vergisi oranını hangi düzeyde veriyorsak Adana'da da aynı düzeyde veriyoruz."

Bakan Şimşek, eskiden Türkiye'de faizlerin çok yüksek olduğunu vurgulayarak,şu anda ise yüzde 12-17 civarında bulunduğunu belirtti.

"KDV oranlarını düşürdük"

"Belki inanmayacaksınız ama biz, bu ülkede tüketim üzerinde KDV oranlarını da düşürmüşüz" diyen Şimşek, şöyle devam etti:

"Genelde böyle bir şey yaptığımızı kimse düşünmez, böyle bir algı yok ama gerçekten Türkiye'de efektif KDV oranı yüzde 14, genel anlamda KDV oranı yüzde 18. Biliyorsunuz eğitimde, sağlıkta, turizmde, giyimde yani birkaç sektörde biz yüzde 18'den yüzde 8'e düşürdük. Gıdadaki bazı ürünlerde yüzde 8'den yüzde bire düşürdük. Avrupa'da ise bu dönemde KDV oranları sürekli yükseldi. Son dönemlerde KDV oranları Avrupa'da çok hızlı yükseldi, ortalama yüzde 22."

Araştırma-geliştirmenin (Ar-Ge) Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli olduğuna dikkati çeken Şimşek, şunları söyledi:

"Sanayicimize diyoruz ki, 'Büyük ölçekte Ar-Ge yaparsanız, siz 100 lira harcarsanız, biz size 225 liraya kadar destek veriyoruz.' Daha küçük ölçekli olursa biz size her 100 lirada 200 liraya kadar destek veriyoruz. Ayrıca dedik ki, 'Eğer patentiniz varsa, buluşunuz varsa, faydalı bir model belgeniz varsa siz bunu ticari ürüne dönüştürürseniz biz size kurumlar vergisinde yüzde 50 indirim sağlayacağız.' Düşünebiliyor musunuz, 'ürününüzü ticarileştirin biz vergiyi yüzde 50 düşürelim.' Bu, inanılmaz bir teşvik. Çok çok ciddi bir teşvik. Avrupa'da, patent sayısındaki artış yüzde 3, Türkiye'de ise bunun kat kat üzerinde, yüzde 33 civarında. 2002'de yıllık patent başvurusu bin 800-bin 900 civarıydı. Şimdi yanlış hatırlamıyorsam 12 bini aştı. Gerilerdeyiz ama çok hızlı artıyor. Özetle, Türkiye'deki vergi yükü sanıldığı gibi yüksek değil, biz vergileri gerçekten düşürdük ve yatırıma istihdama ihracata daha fazla destek veriyoruz."

"Petrolde yüzde 92 dışa bağımlıyız"

Seçim arifesinde meydanlarda herkesin popülist söylemlerde bulunacağını, bunun hastalık ve tuzak olduğunu aktaran Şimşek, şunları kaydetti:

"Yine herkes çıkacak 'biz mazotu şuraya indireceğiz' diyecek. Ama nasıl indireceksin? Hangi vergileri artırarak? Biz petrolde yüzde 92 dışa bağımlıyız. Doğalgazda yüzde 98 dışarı bağımlıyız. Fatura 50-60 milyar dolar. Şimdi siz ithal ettiğiniz bir ürünün fiyatını ucuzlatırsanız, tüketimi artar. Bütçe açığı artar, cari açık artar. İkiz açık verirsiniz. O ithalatı yapabilir misiniz ondan emin değilim, çünkü bu işlerin hepsi güvene dayalı. Bu sene Türkiye'nin kısa vadeli dış borcu artı cari açık, artı orta uzun vadeden kısa vadeye düşen kısmı 203 milyar dolar. Yani Türkiye hiç ilave bir kaynak bulmazsa ve cari açık bu seviyelerde kalırsa en az 203 milyar dolar para bulması lazım.  Bu da itibarla, güvenle, reformlarla ve gelecekle ilişkilidir. Siz şimdi bu tür yaklaşımlar içerisine girerseniz, bunlar olursa o zaman ne o cari açık finansa edilebili ne de faizler bu seviyede kalabilir. Aslında faydalı olacağız dediğimiz kesimlere zarar vermiş oluruz. Geçmiş yıllarda Türkiye bundan çok çekti. 90'lı yıllarda hesabı yapılmadan, siyaseti vizyon ve program üzerine değil de daha çok dağıtma üzerine, yani olmayan bir imkanı dağıtmaya söz verme üzerine kurguladığın zaman memleket çok zarar görür."

Bakan Şimşek, konuşmasının ardından kentteki vergi rekortmenlerine plaketlerini sundu.  Etkinliğe, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile AK Parti Adana Milletvekilleri Necdet Ünüvar ve Necati Çetinkaya da katıldı.