"Sayıştay, imkansız tabloları istedi"
Bakan Şimşek, Sayıştay'ın tam bir denetim yapabilmesi için Maliye Bakanlığı olarak verilebilecek, anlamlı ve üretilmesi mümkün olan her türlü bilgi, belge, kayıt ve raporu sunduklarını bildirdi
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2014 yılı bütçesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumun ardından, milletvekillerinin Sayıştay raporlarına ilişkin eleştirilerine cevap verdi.
Sayıştay'ın tam bir denetim yapabilmesi için Maliye Bakanlığı olarak verilebilecek, anlamlı ve üretilmesi mümkün olan her türlü bilgi, belge, kayıt ve raporu sunduklarını belirten Şimşek, bu konuda her türlü gayretin gösterildiğini söyledi.
Bakan Şimşek, Sayıştay'ın, hangi raporların üretilmesi gerektiği hususunun 2011 yılının sonunda açıkladığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Sayıştay, sanki devletin her idaresi ayrı bir şirketmiş gibi, 'ben ayrı mizan istiyorum' diyor. Bu yönetmelik çıkarılırken bizimle bir istişare yok. 5018 sayılı Kanun çok açık ve net olarak, 'kamunun hangi mali raporları üreteceğine Muhasebe Standartları Kurulu karar verir' diyor. Devletin idareleri itibarıyla mizan üretmesi anlamlı değil. Biz de Maliye olarak defalarca, 'Devletin genel bilançosunu verelim, genel mizanı verelim ama siz ana AFAD'ın veya Gelir İdaresi Başkanlığı'nın mizanını isterseniz bu anlamlı olmaz' demişiz. Bunu hepiniz biliyorsunuz. Hazine birliği ilkesi var. Hazine, bütün kamu adına borçlanır. Hiçbir kurum kendi adına borçlanır mı? Böyle bir yetki var mı? Yok. Tüm mülk Hazine'nindir. Hazine'nin mülkünü de Milli Emlak Genel Müdürlüğü yönetiyor. Sadece tahsisler vardır.
Şimdi varlık, borç, gelir noktasında, aşağı yukarı tüm gelirleri Maliye topluyor. Bunlar açık ve ortadayken, anlaşmazlık bir tek husus üzerinedir. O da şudur; Sayıştay, 'Ben idareler bazında mizan istiyorum' diyor. Biz ise 'Bu anlamlı değil ama madem ısrar ediyorsun' dedik ve onları da verdik. Ancak bunun anlamlı, tutarlı olmayacağını da söyledik."
Bu raporlar anlamlı olmaz
Devletin yapısının bunu gerektirdiğini belirten Şimşek, "Hazine birliği ilkesi var. 'Devletin Anayasal yapısını, tüm kanunları değiştirelim, devleti ayrı bir şekilde şekillendirelim' Hay hay. Şimdi 2005'te değil, 1800'lü yıllarda dahi bu kanunu çıkarsanız, devletin bu yapısıyla, biz Maliye olarak iddia ediyoruz, bu raporlar anlamlı olmaz. Bu raporları anlamlı kılacak düzenlemeler yapılabilir mi? Yapılabilir. Bu şekilde devletin yapısında değişikliğe gidilebilir mi? Gidilebilir" diye konuştu.
Sayıştay, imkansız tabloları istedi
Burada bir yorum farkının bulunduğuna dikkati çeken Şimşek, Sayıştay'ın kendilerinden üretilmesi imkansız olan tabloları istediğini söyledi.
Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özetle, bahsettiğiniz hususlara ben çok değer veriyorum, eleştirileri ve Sayıştay'ın raporlarını çok ciddiye alıyorum. Bizimle ilgili 32 tane ham eleştiri vardır. Sonra Maliye ile Sayıştay bir araya gelmiştir. Biz kendilerine bazı eleştirilere ilişkin görüşlerimizi ifade etmişizdir. Nihayetinde o sayı düşmüştür. Ben de burada milli iradeye gösterdiğim saygıdan dolayı teker teker o eleştirileri ortaya koydum ve ne yaptığımızı, yapacağımızı anlattım. Şimdi bir tek konuda belki eleştirebilirsiniz, o da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın uzlaşma tutanaklarını vermemesi hususu. Bu konu bana ilk geldiği zaman ben de 'Niye vermiyorsunuz?' dedim. Bana, 'Vergi mahremiyeti bizi bağlıyor' dediler. Ben Maliye Bakanı olarak, yarın uzlaşmanın kaldırılmasını istiyorum. Niye biliyor musunuz? Bu tartışma bitsin, uzlaşma olmasın. Vergi uyumunda herkes hesabını iyi yapsın ama şu anda böyle bir müessese var. Bunu biz de getirmedik."
Maliye Bakanlığı olarak kendilerinde de hatalar, eksiklikler olabileceğini belirten Şimşek, bu hataların düzeltilmesi için ise gereken çalışmaların yapıldığını ve yapılmaya devam edileceğini sözlerine ekledi.