"Tarımda karşılıksız hibe 9,7 milyar lira olacak"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu yıl tarım sektörüne yönelik nakdi karşılıksız hibe desteğinin 9,7 milyar lirayı aşacağını söyledi
ANKARA - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Genişletilmiş Bakanlık Koordinasyon Toplantısı'nın kapanışında, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesini 30 ilde başlattıklarını ve bu yıl il sayısını artıracaklarını belirterek, aspir ve kanola üretimine yönelik projeler kapsamında, anıza ekim yöntemini bu yıl 1 milyon hektar alanda uygulayacaklarını ifade etti.
Bu yıl tarım sektörüne yönelik hibe desteğinin 9,7 milyar lirayı aşacağını vurgulayan Bakan Eker, bu kapsamda 1,5 milyar liralık şubat ayı desteklerinin bugün itibariyle ödenmeye başladığını ifade etti.
Sürü yöneticisi ve çoban sayısının azaldığına dikkati çeken Eker, Bakanlığın, özel eğitim programına katılarak sertifika alanları istihdam eden sürü sahiplerine de destek vereceklerini bildirdi.
Yüksek nitelikli et verimi hedefleniyor
DAP, GAP, KOP ve DOKAP gibi meraların yoğunlukta olduğu bölgelerde bulunan toplam 33 ilde etçi veya kombina ırklarla tohumlanan anaç hayvanlara ve doğacak buzağılara destek vereceklerini anlatan Eker, yüksek nitelikli et verimini hedeflediklerini söyledi.
Bu yıl 6 tarımsal araştırma merkezini hizmete açacaklarını belirten Eker, Et ve Süt Kurumu tarafından uygulanan sözleşmeli besicilik uygulamasını gelecek yıl yaygın hale getireceklerini kaydetti.
Güvenilir gıda konusunda projeler geliştirdiklerine de değinen Eker, şöyle konuştu:
"Bazı gıda maddelerindeki tuz ve şeker oranlarının azaltılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştireceğiz. Vatandaşların sağlığı açısından denetimlere devam etmemiz gerek. Gıda imalathaneleri satış yerleri gibi alanlar bu açıdan önemli. Buralardaki riski mutlaka sıfır düzeyine indirmemiz gerekiyor. İmalathane ve yemekhaneler gibi yerleri düzenli aralıklarla denetleyeceğiz. Hijyenik olması için çalışmalıyız. Bu çerçevede 14 şubat 2009'da ALO 174'ü devreye soktuk. Burada vatandaşlarımızın gıdayla ilgili şikayetlerini dinliyoruz.
"Tarıma dayalı sanayi tesisi 6 bine çıkacak"
Eker, kırsal kalkınma destekleriyle kurulan tarıma dayalı sanayi tesisi sayısını 2015 sonunda 6 bine çıkaracaklarını belirterek, "Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2014 yılında toplam 5 bin proje destekleyecek. Bu projelere 600 milyon lira hibe desteği ödemeyi öngörüyoruz" diye konuştu.
Bakan Eker, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon tarım işletmesiyle, 6 milyonun üzerinde tarım sektörü çalışanıyla ve tüketici boyutuyla 76 milyon vatandaşın, doğrudan hayatını ilgilendiren bir hizmet alanını koordine ettiklerine dikkati çekti.
"Tarım sektörü 2013'ü verimli geçirdi"
Tarım sektörü açısından geçen yılın verimli geçtiğini belirten Eker, bu alanda birçok rekora imza atıldığını söyledi. Tarım sektörünün geçen yılın 9 ayında yüzde 3,9 büyüdüğünü ifade eden Eker, şöyle konuştu:
"Avrupa Birliğinin (AB) tarım sektörünün 10 yıllık büyümesi, ortalama yüzde 0,2 ama Türkiye'de bu oran yüzde 2,2'dir. 2013 yılında tarımsal ihracatımız rekor kırdı, 17,7 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı gerçekleştirdik. Geçen yıl, tarımsal ham maddeler dahil olmak üzere, 832 milyon dolarlık bir dış ticaret fazlası verdik. Türkiye'nin gıda maddeleri dış ticaret fazlası 6 milyar dolara ulaştı.
Tarımla ilgili hazırladığımız strateji belgelerimizle tarımı günübirlik politika alanı değil, kalıcı ve uzun vadeli, gerçek manada sektörel derinliği olan bir faaliyet olarak benimsedik, sektörü bu şekilde yapılandırdık."
Eker, geçen yıl itibariyle çiftçilere yaklaşık 17 milyar liralık tarımsal kredi kullandırıldığını, söz konusu kredilerin geri dönüş oranının yüzde 98 olduğunu kaydetti. Türkiye'nin polikültür tarımının yapıldığı bir ülke olduğuna dikkati çeken Eker, yağlı tohum üretimini artırılması gerektiğini söyledi.
Anadolu'da yerli ürün olan, kuraklığa dayanıklı aspir bitkisinin tohumunun geliştirilmesi ve ekiminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında, üreticilerinaspir ve kanolanın satışına yönelik endişelerini ortadan kaldırmaya çalıştıklarını ifade etti.
"Arazilerin bölünmemesi için çalışma yapılıyor"
Türkiye'de tarımın 90 yıldır en büyük sorununun, arazilerin miras yoluyla bölünüp küçülmesi olduğunu vurgulayan Eker, bu konuda önemli düzenlemeler yaptıklarına da değindi.
Eker, 2016 yılında, 160 yıllık dünya EXPOtarihinde, Türkiye'nin ilk kez Antalya ile EXPO'ya evsahipliği yapacağına dikkati çekerek, düzenlenecek Dünya Botanik EXPO'sunun temasının "çiçek ve çocuk" olarak belirlendiğini sözlerine ekledi.