S&P: Kredi hızındaki güçlü yavaşlama şirketler için temel risk

Standard&Poor's, Türkiye'deki şirketlerin kurdaki değer kaybına hazırlıklı olduğunu, ekonomik belirsizlik karşısında ise temkinli duruş sergilediğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), TCMB'nin ocak ayı sonundaki faiz artırımından sonra TL'nin istikrar kazandığını, şirketlerin ise liradaki değer kaybı karşısında hazırlıklı ancak ekonomideki belirsizliğe karşı temkinli olduğunu belirtti.

S&P tarafından Türkiye'deki şirketler hakkında yayımlanan raporda, "Kredi notunu derecelendirdiğimiz birçok Türk şirketi lirada devalüasyon karşısında hazırlıklı olduğu gibi, ekonomik belirsizlik karşısında da temkinli olmaya ve yerel riskleri telafi etmek için faaliyetlerini çeşitlendirmeye devam ediyor" denildi.

Finans dışındaki sektörlerde şirketlerin karşı karşıya kaldığı temel riskin kredi artış hızındaki yavaşlama olduğuna dikkat çekilen raporda, "Temel risk Merkez Bankası ve BDDK'nın kredi büyümesini kontrol altında tutmak ve cari açığı azaltma planları nedeniyle kredi artış hızındaki yavaşlamanın beklenenden güçlü olması" denildi.

Raporda kamu projelerinden gelir sağlayan şirketlerin de risklere maruz kaldığı belirtilerek, "Özellikle kamu altyapı projelerinden gelir elde eden şirketler için yönetim sorunları ek bir endişe kaynağı" denildi.

TL'nin oynak seyretmesi olasılıklar arasında

Türkiye'de gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin bu yıl yüzde 2.4, gelecek yıl ise buna yakın bir seviyede gerçekleşmesini bekleyen S&P, "Büyümenin dış talep kaynaklı olarak yeniden dengelenmesini ve bu yıl ile 2015'te göreceli olarak düşük olacağını düşünüyoruz... Sık yayımlanan çoğu gösterge ilk çeyrekte tüketimin zayıfladığını ve özel sektör yatırım faaliyetlerinin yatay seyrettiğini teyit ediyor" denildi.

TCMB'nin geçen yıl nisan ayından bu yana yüzde 20'den fazla değer kaybeden TL'nin ocak ayındaki keskin değer kaybı karşısında "kararlı" adım attığını belirten kuruluş buna karşılık TL'nin oynak seyretmesinin olasılıklar arasında olduğunu belirtti.

Raporda, "İleride volatilite riski mevcut: Reel döviz kuru tarihsel seviyelerine yakın... Çekirdek enflasyon yüzde 9'un üzerinde seyrediyor, reel faizler ise görece düşük. Diğer bir endişe de TCMB dahil olmak üzere temel kurumların uyguladıkları politikalara yönelik baskı ve dolayısıyla para politikasında zamansız bir gevşemenin kurda yaratabileceği olası volatilite" denildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir