S&P: Özür dilemedik

Kredi derecelendirme kuruluşu bazı gazetelerde de çıkan haberi yalanladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), 'analistlerin tecrübesizliğinin kabul edilip özür dilendiğine' dair bazı yayınlarda çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Hükümet kanadından gelen sert eleştirilere rağmen raporunun arkasında duran S&P, raporunun o gün geçerli güncel verilere dayandığını savundu.

S&P'nin Türkiye Müdürü Zeynep Holmes imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 "Son zamanlarda çeşitli yayınlarda yer alan haberler doğrultusunda kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yapmak istedik.
 
Öncelikle analistlerin tecrübesizliğinin kabul edilip özür dilendiğine dair Standard & Poor's yönetimine atfedilen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Standard & Poor's bu açıklamaları ve 1 Mayıs 2012 tarihinde yayınlanan Türkiye Kredi Notu Görünümü Değişikliği'ne ilişkin raporda kullanılan verilerin doğruluğunu sorgulayan açıklamaları kesinlikle reddetmektedir. Raporun hazırlanmasında hata yapılmamıştır ve rapor o gün geçerli güncel verilere dayanarak hazırlanmıştır. Türkiye'de veya Türkiye dışında görev yapan hiçbir Standard & Poor's yöneticisi ve çalışanı özür dilememiştir. Raporun hazırlanmasından açıklanmasına kadar geçen süreçte Standard & Poor's tüm süreçleri usullere uygun olarak yürütmüştür ve bütün yükümlülüklerini yerine getirmiştir. Bu yükümlülükler çerçevesinde rapor yayımlanmadan 12 saat önce ilgili yetkililere gönderilmiş ve yine ilgili yetkililere verilerin ve diğer detayların doğruluğunun kontrol edilebilmesi için raporu inceleyebilme imkânı tanınmıştır."

1 Mayıs'ta görünümü indirdi

S&P, 1 Mayıs'ta Türkiye'nin yerel para cinsinden görünümünü pozitiften durağana çekmişti. Haberin yayılmasının ardından Başbakan Erdoğan konuşmasında değişikliğin gerçeği yansıtmadığını, notun olması gerekenden daha yukarıda olması gerektiğini söylemişti. Başbakan'ın sözleri, hem hükümet kanadından, hem de çeşitli finans kuruluşlarından destek görmüştü.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir