Şimşek: Akaryakıtta vergi yükü düşürülmeyecek
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıtta vergi yükününün düşürülmeyeceğini söyledi.
NTV/CNBC-e ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Şimşek, "Vergi yüksek kabul ediyorum. Bunu düşürebilir miyiz diye bir beklenti var. Ben düşürülmesinin doğru olmadığı kanısındayım" dedi şöyle devam etti: "Bu yüksek vergiye rağmen 60 milyar dolarlık ithalat var. Bu da cari açık üzerinde etkili oluyor. Türkiye geçtiğimiz yıl petrol ve doğalgaza para vermeseydi 13 milyar dolar cari fazla verecekti, ama 48 milyar dolar açık verdi" dedi.
"Benzin fiyatı niye dünyanın en yükseği dendiğinde sektör yapısına bakmak gerekir" diyen Şimşek, "Ham petrol maliyeti var onun üzerine rafineri kârı, ana dağıtım payı ve nihai satış var" şeklinde konuştu.
Büyüme hedefine de değinen Şimşek, şöyle konuştu: "Büyümede yüzde 4'lük hedefimize ilişkin riskler bugün itibariyle aşağı yönlüdür. Fed'in son dönemde açıklamalarıyla biraz aşağı yönlü riskler oluştu...Para politikasındaki bir miktar sıkılaştırma iç talebi etkileyecektir. Ama en önemli konu euro bölgesidir. Bunun yanında bölgesel gelişmelerin de bir miktar aşağı yönlü etkisi var."
Kendi kontrolleri dışındaki gelişmelerin etkilerini tamamen telafi etme imkanı olmadığını söyleyen Şimşek, "Ama durum değerlendirmesi yapılabilir. Hakikaten çok ciddi aşağı yönlü bir risk ortaya çıkarsa, ki şu anda öyle görmüyoruz, oturulur bakılır... Bunun değerlendirmesini önümüzdeki birkaç hafta içinde yapacağız. Şu an değerlendirme için çok erken" dedi.
Enflasyon öngörülerinde bir revizyona ihtiyaç olup olmadığı sorusuna da Şimşek, enflasyonun önünüzdeki birkaç ay yüksek seyredebileceğini belirterek, "Enflasyon hedefine yönelik yukarı yönlü riskler var, ama önemli olan tek hanede ve hedefe yakın olması; zaten 12-24 aylık hedeflerde çok kötü bir bozulma söz konusu değil" diye konuştu.
Özelleştirmede yılın ikinci yarısı
Özelleştirme gelirlerinden Haziran ayı sonu itibarıyla 5.1 milyar lira aktarım olduğunu söyleyen Şimşek, "Toplam gerçekleşme 8.1 milyar dolar, devir aşamasında olanlar da yaklaşık 5.2 milyar dolar. Yani yaklaşık 13.3 milyar dolarlık özelleştirmeyi gerçekleştirdik" dedi.
Enerji üretim tesisleri ve limanların özelleştirmesinin devam edeceğini belirten Şimşek, "Köprü ve otoyollara ilişkin kanuni düzenlemeyi herhalde Ekim veya Kasım'da yaparız, o bu yıla yetişmez muhtemelen; önümüzdeki sene halka arz yapılabilir" diye konuştu.
Milli Piyango özelleştirmesi için de bir yönetmelik yayınlanmasının beklendiğini söyleyen Şimşek, "Ondan sonra ilana çıkarız; muhtemelen bu yılın sonundan önce ihalesini gerçekleştirmiş oluruz. Şu ana kadar benim izlenimim ilginin olduğu yönünde" dedi.