TANAP'ta imzalar atıldı

Şah Deniz Doğalgaz Üretim Sahası ve Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak TANAP projesinde imzalar atıldı. Bu imza ile projede Türkiye adına yüzde 9 hissesi bulunan TPAO'nun payı yüzde 19'a çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Fransız enerji şirketi Total'in Şahdeniz Projesi'ndeki yüzde 10 payını alarak hissesini yüzde 19'a çıkaran anlaşma imzalandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı imza töreninde ayrıca BOTAŞ'ın TANAP Projesi'ndeki hissesini yüzde 20'den yüzde 30'a çıkaran anlaşma da Azeri enerji şirketi Socar ile imzalandı.

Törende konuşan Erdoğan, TANAP’a ilişkin anlaşmaların haziran 2012'de İstanbul’da imzalandığını hatırlatarak, o zamandan bu yana TANAP projesi açısından büyük önem taşıyan projeler yapıldığını söyledi. Şahdeniz'in geçtiğimiz aralık ayında Bakü’de imzalanan törenle neticelendirildiğini ifade eden Erdoğan, "Botaş’ın TANAP’taki payı yüzde 20’den yüzde 30’a çıkıyor. Şahdeniz’deki hakkının yüzde 9’dan yüzde 19’a çıkarılması TPAO’yu 2. büyük ortak haline getirdi." dedi.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

TANAP’ı Şahdeniz sahasının beslemesi öngörülüyor. TANAP geleceğe yönelik bir projedir.  Bu karar ülkemiz ile Bulgaristan arasında da bağlantı yapılmasını gerektiriyor. Ukrayna’da yaşananlar ülkeler arasındaki dayanışmanın önemini gösterdi. Ülkemizin 21 ilinden geçecek projenin inşası sırasında ortaya çıkacak ekonomik paydayı da kalkınma bakımından önemli görüyoruz. TANAP’ı sadece ticari bir yatırım olarak görmüyoruz. Türkiye mevcut fırsatları somut projelere dönüştürmek için çabalarını sürdürecektir.

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise Başbakan Erdoğan'ın bütün ithal edilen ham petrol ve doğalgazın yerli üretimle veya sınırları değişmek kaydıyla mutlaka Türkiye'nin üretimiyle beraber yapılmasını istediğini dile getirdi. 

Nabucco Projesi'nin adının değişmiş olmasının, Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları kaybedeceği anlamına gelmediğini vurgulayan Yıldız, tam tersi Nabucco veya Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) adının olmasının, Türkiye'nin değil, Avrupa'nın problemi olduğunu söyledi. 

Nabucco ile Avrupa'nın kuzeyine gelecek doğalgazın, bu en son seçimle, Avrupa'nın güneyine doğru gittiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti: 

Bakan Yıldız: TPAO'nun yurtdışı yatırımlarını zenginleştiriyoruz 

"Türkiye'deki yaklaşık 1800 kilometrelik hat, aynı şekilde Türkiye'den geçmektedir. Türkiye'nin, kardeş ülke Azerbaycan ile geliştirdiği projelerin en büyüklerinden biri TANAP olacaktır. Bu proje, karşılıklı yatırımların en önemli göstergelerinden biridir.  PETKİM Star rafinerisi yalnızca Azerbaycan'ın Türkiye'de yaptığı yatırımlar değil, aynı zamanda Türkiye'nin Azerbaycan'da yaptığı yatırımlara önemli bir örnek teşkil edecektir. 1902-2002 yılları arasında fiili olarak tam 100 yılda Türkiye'nin kurulu gücü 31 bin 700 megavata gelmiştir. Ancak son 11 yılda güçlü irademizle beraber ortaya konan AK Parti hükümetlerimiz, bundan daha fazlasını 32 bin 500 megavatı gerçekleştirdi. Bizler TPAO'nun yurtdışı yatırımlarını zenginleştiriyoruz." 

Yıldız, eğer bir yerde tüketim varsa onun üretileceğini, üretim varsa da mutlaka iletileceğini belirttiklerini dile getirerek, "Bu 45 milyar dolarlık bir zincir. Bunun halkaları var. Şahdeniz'deki üretim halkası, Gürcistan ve Türkiye'deki iletim halkası… Bu bütün halkaların toplamı 45 milyar dolar. Bu para 2019'un başına kadar harcanmak zorunda ki bu üretim yapılsın ve tüketim noktalarına da iletilsin. Bu proje, 9 Avrupa ülkesiyle 100 milyar dolarlık doğalgaz kontratını yapmış bir projedir. Türkiye yalnızca ihtiyaçlarını buradan karşılamakla kalmayacak aynı zamanda AB üyesi ülkelerin de probleminin çözümünün bir parçası olmak adına önemli bir merhale teşkil etmiş olacak. Biz, yerli üretimle yerli istihdamla beraber bütün teknolojilerin kullanıldığı ve çevreye duyarlı bir projeden bahsediyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

Doğalgazı ve petrolu hemen kaynağın başında satınalmak üzere bir operasyon gerçekleştirildiğini vurgulayan Yıldız, "Yüzde 10'luk hisse daha katılarak Türkiye, BP'den sonraki en yüksek hissedarlık oranına gelmiştir. Türkiye, cari açıktaki en önemli katkılardan olan doğalgaz ve petrolü siyasi sınırları sabit kalmak şartıyla mutlaka ekonomik sınırlarını enerji sınırlarını genişleterek bu sonuca inşallah ulaşacaktır" dedi. 

SOCAR Başkanı: Türkiye ile ilişkilerimizin ilerlemesi için tarihi bir gün

SOCAR  Başkanı Rövnag Abdullayev de bugünün Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin daha da ilerlemesi için tarihi bir gün olduğunu belirtti. Azerbaycan Enerji Bakanı Natiq Aliyev ise enerji projelerinde Türkiye'nin payını artırmış olmaktan dolayı mutlu olduklarını sözlerine ekledi. 

Törende, ilk olarak TPAO-TOTAL Hisse Alım-Satım Anlaşması, BOTAŞ-SOCAR TANAP Hisseleri Alım-Satım Anlaşması, BOTAŞ-TANAP Gaz Taşıma Anlaşması ve T.C. Hükümeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti arasında TANAP'a ilişkin Mutabakat Zaptı imzalandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir