TÜİK, büyüme verilerinde revizyona gidiyor

TÜİK, yakın zamanda büyüme verilerini sadece mevsimsellikten arındırılmış olarak açıklayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, istatistik alanındaki gelişmeler ve ihtiyaç güncellemelerine bağlı olarak ürettikleri istatistiklerle ilgili revizyonların süreceğini belirtirken, mevsimsellikten arındırılmamış milli gelir verisinin yanlış yorumlanıyor olması sebebiyle yakın bir zamanda büyüme rakamlarını sadece mevsimsellikten arındırılmış olarak açıklayacaklarını söyledi.

Hafta sonu TÜİK ve Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği seminerde konuşan Aydemir, Eurostat başta olmak üzere istatistik otoritelerinin görüşleri doğrultusunda, metodolojilerde kimi zaman yöntem değişikliği ve kapsam genişletmeler yapıldığını hatırlattı.

"Çok hata yapılıyor"

Aydemir, "Bunun yanı sıra, mevsimsellikten arındırılmamış verilerin kamuoyu tarafından yanlış yorumlanması sebebiyle, milli gelir verisinde sadece arındırılmış veriyi yayınlamaya karar verdik. Yakında buna geçeceğiz; çünkü verileri okumada hata yapıyorsunuz. Bizim düzeltilmişimizle başka ülkelerin düzeltilmemişini veya arındırılmamış ayların karşılaştırmasını yapıyorsunuz. Arındırılmamış orijinal milli gelir rakamını vermeye devam edersek gene onu kullanacaksınız. Bu doğru değil" dedi.

Sanayi üretiminde de bu yönteme geçildi

Sanayi üretimi verisinde bu uygulamaya geçtiklerini hatırlatan Aydemir, "Belki aylarca alışamayacaksınız ama doğrusu bu. İsterseniz datalardan kendiniz alarak hesaplayacaksınız. Belki bir müddet sonra istihdam verisinde de bunu yapacağız" diye konuştu.

Öte yandan Aydemir, milli gelirin hesaplaması için arz ve kullanım tabloları üzerindeki ön çalışmaları da önümüzdeki yıl tamamlamayı ve en erken 2016, en geç 2018 yılında revize yöntemi uygulamaya koymayı hedeflediklerini hatırlattı.

"Veri toplamada kamu destek olmuyor"

Veri toplamada kamu kurumlarından destek görme konusunda zorlandıklarını söyleyen Aydemir, "Aynı zamanda, (politika belirleyicilerin) ürettiğimiz istatistiklerin yüzde 10'u civarında bir veriden faydalandığını tahmin ediyorum. Veri kullanılmayınca sağlıklı karar alınmıyor, sağlıklı sonuç alınmıyor. Krizler verileri görmemekten kaynaklanıyor. Krizin bir anda olması mümkün değil; yıllardır biriken sorunların patlaması" dedi.

Enflasyon istatistiklerinde herhangi bir revizyon öngörüleri olmadığını söyleyen Aydemir, 2015 hesaplamalarında kullanılacak sepet için rutin güncellemenin bu ay içinde açıklanacağını söyledi.