TÜİK, şubat enflasyonunu açıkladı
TÜFE, şubatta yüzde 0.71 arttı, yılık enflasyon yüzde 7.55'e yükseldi. Çekirdek enflasyon yüzde 8,63'ten yüzde 7,73'e geriledi
Enflasyon, şubat ayında piyasa beklentilere paralel artış gösterdi. Yüzde 0.69'lik artış öngörülerine karşın tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 0.71 artış yaşandı. Ekonomistlerin şubat ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 1,00 ve en düşük ise yüzde 0,30 aralığında yer almıştı.
Ocak ayında yüzde 7,24 olan yıllık enflasyon ise şubat ayında yüzde 7,55'ye yükseldi.
Enflasyonda gıda ve enerji fiyatlarının baskısı gözlenirken, gıdanın aylık TÜFE'ye etkisi yüzde 0.62 oldu.
Çekirdek enflasyonda düşüş devam ediyor
Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" yıllık olarak Ocak'taki yüzde 9.36'dan Şubat'ta yüzde 8.44'e gerilerken, "I" yüzde 8.63'ten yüzde 7.73'e gerilemiş oldu.
Zam şampiyonu mandalina
Tüketici fiyatları bazında şubatta en yüksek fiyat artışı görülen ürün, yüzde 28,22 ile mandalina oldu. Ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 2.59 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşirken, endekste yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1.77, lokanta ve otellerde yüzde 1.06, haberleşmede yüzde 0.94 ve sağlıkta yüzde 0.82 artış gerçekleşti.
Mayıs 2013'ten bu yana en düşük seviye!
Öte yandan Yurtiçi Üretici Fiyatlarında (Yİ-ÜFE) aylık bazda yüzde 1.20 artış yaşanırken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 3.10 oldu. Böylece Yİ-ÜFE yıllıkta Mayıs 2013'ten bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu.
TÜK verilerine göre; yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,20 artış, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,79 artış gösterdi.
Piyasaya önemli bir etkisi olmadı
Verinin piyasa beklentilerine yakın gerçekleşmesi sonrası kur ve faizde anlamlı bir değişim olmadı. Dolar/TL 2,5087 seviyesinde yer alırken, borsa ise yüzde 0.4 artışla 84.400 seviyelerinde seyrediyor.
"Kur izin verirse, ölçülü faiz indirim gelebilir"
Şubat enflasyonunu değerlendiren İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Veri detayları, aylık enflasyona en büyük katkının öngördüğümüz gibi 0.67 puan ile gıda grubundan geldiğini gösteriyor. Enflasyona katkı yapan diğer unsur ise dolar/TL'de görülen artış ve petrol fiyatlarının kısmen yukarı gelmesinin etkisiyle artan ulaştırma grubu oldu. TCMB çekirdek göstergelerde iyileşmenin sürdüğünü göstererek mart ayı politika toplantısında küresel risk iştahı ve dolar/TL izin verirse ölçülü bir indirime gidebilir" dedi.
Martta yeniden düşüşe geçilmesi bekleniyor
Merkez Bankası'nın faiz adımlarını meşrulaştıran tek etken olan enflasyondaki düşüş sürecinin şubat ayında duracağı, ardından düşüşün mart ve sonraki aylarda devam edeceği öngörülüyor. Merkez Bankası da enflasyondaki düşüş için benzer söylemlerini dile getirmişti. Ancak ekonomistler, petrol fiyatlarında düşüşün durması ve TL'deki değer kaybı ile enflasyondaki düşüşün TCMB'nin öngördüğü hızda olmayabileceği görüşünde. Piyasanın yılsonu TÜFE beklentisi yüzde 6.3 seviyelerinde.