Türkiye'nin 30 yıldaki başarısını '3 önemli etken' belirleyecek

PwC tarafından hazırlanan "2041'de Türkiye: Geleceğe Bakış" raporuna göre önümüzdeki 30 yılda Türkiye ekonomisini önemli gelişmeler bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
İSTANBUL - Pricewaterhouse Coopers (PwC) Türkiye tarafından hazırlanan "2041'de Türkiye: Geleceğe Bakış" raporunda, Türkiye ekonomisinin gelecek 30 yıldaki başarısının çeşitli etkenlere bağlı olduğu belirtilerek, bu etkenlerin bazıları "Türkiye'nin uluslararası rekabet avantajı geliştirmesi", "doğrudan yabancı yatırım çekmeyi başarması" ve "bölgesi içinde ve dışında mal ve uzmanlık ihracatında bulunmasını sağlayacak 'uluslararası uzmanlık merkezleri' geliştirilmesi" olarak sıralandı. 
 
PwC Türkiye, 30. yılına özel olarak PwC İngiltere Baş Ekonomisti John Hawksworth liderliğindeki PwC Makroekonomi Ekibi tarafından hazırlanan ve Türkiye ekonomisinin 30 yıl sonrasına ışık tutan "Turkey in 2041: A look to the future-2041'de Türkiye: Geleceğe bakış" başlıklı raporunu açıkladı. Rapora göre Türkiye'nin önümüzdeki 30 yıl içinde ABD gibi bazı ülkeler ile arasındaki gelir farkı da azalacak. 
 

Raporun orijinal metnini görmek için tıklayın

 
Buna göre Türkiye ekonomisinin gelecek 30 yıldaki başarısı çeşitli etkenlere bağlı. Bu etkenlerin bazıları şunlar; Türkiye'nin uluslararası rekabet avantajı geliştirmesi, doğrudan yabancı yatırım çekmeyi başarması ve ayrıca bölgesi içinde ve dışında mal ve uzmanlık ihracatında bulunmasını sağlayacak 'uluslararası uzmanlık merkezleri' geliştirilmesi."
 
Gelir farkı azalacak
 
Türkiye'nin işgücü piyasasının ekonomisi için sağlam bir büyüme ivmesi yaratma potansiyeline sahip olduğu vurgulanan raporda, Türkiye'nin kişi başına düşen GSYİH'sinin 2041'de Satın Alma Gücü Paritesine (SGP) göre, şimdiki düzeyinin iki katından fazlasına çıkarak 35 bin dolar düzeyini aşmasının beklendiği dile getirildi. ABD'ye kıyasla Türkiye'deki gelir düzeyinin önemli ölçüde yükselerek 2009'da ABD'nin yüzde 25'i olan seviyeden 2041'de yaklaşık yüzde 45 düzeylerine çıkması öngörülüyor. 
 
Gıda, otomotiv ve turizm
 
Türkiye'nin gıda ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve büyük Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına ihracatı konusunda bölgesel üs konumunda olduğuna vurgu yapılan raporda Türkiye'nin sıcak iklimi ve doğal su yollarının, ülkenin kurulu gücünün üçte birinin yenilenebilir kaynaklardan oluşmasını sağladığı, özellikle hidroelektrik ve güneş enerjisi yönünden çok zengin olan Türkiye'nin, yenilenebilir kaynaklarını yurt içinde artan enerji talebinin büyük bir kısmını karşılamak için kullanmasının beklediği belirtildi.
 
Otomobil üretiminde Türkiye'nin temel uzmanlık merkezi olacağı öngörülürken, gelecek 30 yılda, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerde giderek artan seyahat meraklısı orta sınıfı çekmek için oldukça iyi bir turizm destinasyonu olduğu vurgulandı. 
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir