Zeybekci: Cari açık sorunu kalmadı

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Türkiye'nin artık cari açık diye bir sorunu kalmamıştır. Böyle sağlıklı bir ekonomik iklimden tefecilere, spekülatörlere ekmek çıkmaz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin artık cari açık diye bir sorunu kalmamıştır. Böyle sağlıklı bir ekonomik iklimden tefecilere, spekülatörlere ekmek çıkmaz" dedi 

Zeybekci, Ankara 1.Organize Sanayi Bölgesi ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üretim ve ihracata dayalı büyüme modeliyle 2023 hedeflerine hızla ilerlediğini söyledi. 

Üretim ve ihracattan elde edilecek gelirle hızlı büyüme iştahının artacağına işaret eden Zeybekci, iç piyasanın daha da canlanmasıyla ekonomik ve siyasi istikrarın etkilerinin kısa ve orta vadede daha güçlü hissedileceğini belirtti.  

Zeybekci, istikrarın önemine dikkati çekerek, "Siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar olmaz. Muhalefet partilerinin temsilcilerine bile 'sizce önümüzdeki seçimlerden sonra bir siyasi istikrarsızlık beklentisi içerisinde misiniz, bir iktidar değişikliği söz konusu mu?' diye sorsanız size cevabı hayır olacaktır"  ifadelerini kullandı. 

Türkiye ekonomisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, şunları kaydetti:
"Bir takım kirli eller 17-25 Aralık operasyonlarıyla, 6-7 Ekim olaylarıyla siyasi ve ekonomik istikrarsızlık yaratmak istediler ama başarılı olamadılar. Yetmedi kurdaki oynaklığı speküle ederek ülkeyi finansal istikrarsızlığa mahkum etmek istediler, başaramadılar. O günlerde dedim ki paniğe gerek yok, 'kuru rahat bırakın, bu kurla oynayanların oyunları muhakkak ellerinde patlar.' Nitekim öyle oldu. Dünyanın en güçlü para birimleri bile dolar/avro paritesindeki oynaklık yüzünden zarar görürken bizim paramızın bundan etkilenmemesi olanaksızdı ancak buna rağmen beklentileri boşa çıktı, oyun tutmadı." 

"Türkiye'nin cari açık problemi kalmamıştır"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin yakın vadeli dış ticaret hedeflerine de değinerek, "Güney Kore ile çok kısa bir zaman evvel serbest ticaret anlaşması (STA) imzaladık. Singapur ve Malezya ile de imzalandı, imzalanıyor. İran'la imzaladığımız STA sonrasında İran'a ihracatımız yüzde 42 oranında arttı" değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'nin cari açık probleminin de ortadan kalktığını kaydeden Zeybekci, "Türkiye'nin artık cari açık diye bir sorunu kalmamıştır. Böyle sağlıklı bir ekonomik iklimden tefecilere, spekülatörlere ekmek çıkmaz. Türkiye dış borç anlamında da artıya geçmiş durumda. Bankacılık yapımız her şeye rağmen çok güçlü. Tek problemimiz faiz oranlarının hala çok yüksek oluşu. Yatırımcının finansman ihtiyacını düşük maliyetle temin edeceği kabul edilebilir oranlara ihtiyacımız var" diye konuştu.