Fındıkçılar 2014'ün 'Afet Yılı' olmasını istiyor

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yaman, fındıkta 150-250 rakımda yüzde 70-90, 250 ve üzeri rakımda da yüzde 90-100 oranında zirai don dolayısıyla hasar mevcut olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRESUN - Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, "Fındıkta 150-250 rakımda yüzde 70-90, 250 ve üzeri rakımda da yüzde 90-100 oranında zirai don dolayısıyla hasar mevcut. Bu nedenle 2014 fındık ürününün genel afet kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi.

Yaman, Bulancak ilçesinde gerçekleşen Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, 29, 30 ve 31 Mart geceleri oluşan zirai donun, yeni mahsul fındığa zarar verdiğini söyledi.

Zararın oluşmasının ardından ziraat odalarının bulundukları bölgelerdeki bahçelerde hasar tespit çalışmaları başlattıklarını ifade eden Yaman, "Bugün yaptığımız toplantı ile odalarımızın incelemelerinin sonuçlarını değerlendirdik. Bu verileri bir rapor haline getirerek Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve ilgili bakanlıklara ulaştıracağız" diye konuştu.

Yaman, zirai don nedeniyle ürün kaybının söz konusu olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Fındıkta 150-250 rakımda yüzde 70-90, 250 ve üzeri rakımda da yüzde 90-100 oranında zirai don dolayısıyla hasar mevcut. Bu nedenle 2014 fındık ürününün genel afet kapsamına alınmasını istiyoruz. İç kesimde kalan ilçelerimizde ise coğrafi şartlardan dolayı zararın boyutu daha büyük. Önümüzdeki günlerde sıcaklıkların yükselmesiyle zararın boyutu daha da artacaktır."

Fındıkta oluşan hasarın üreticiyi mağdur edeceğine değinen Yaman, "Üreticilerimize zararlarını giderici afet kapsamında ödemelerin yapılmasını, üreticilerimizin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri'ne borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz" dedi.

Giresun ve yöresinde fındık ürünü gibi kivi ve çayda da ciddi hasar oluştuğunu dile getiren Yaman, hem fındık hem de kivi ve çay üreticilerinin zararlarının giderilmesi noktasında çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir