G.Kıbrıs 400 milyon euroluk altın satacak

Mevcut fiyatlara göre 400 milyon euro değerinde altın miktar olarak 10.36 tona denk geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Komisyonu'nun değerlendirmesine göre Güney Kıbrıs'ın, alacağı kurtarma yardımın bir kısmının finansmanına katkı için altın rezervlerinden yaklaşık 400 milyon euro değerinde satış yapması gerekecek.

Güney Kıbrıs'ın altın satışı planının haberi üzerine dün altın fiyatında yaklaşık iki aylık sürenin en büyük günlük düşüşü gerçekleşti. Yatırımcıların euro bölgesinin Portekiz ve Yunanistan gibi diğer zor durumdaki ülkelerinin de altın satabileceklerine ilişkin endişeleriyle altın yüzde 1.7 düşüş kaydetti.

Ancak analistler diğer merkez bankalarının güçlü altın alımlarının altın fiyatlarına destek sağlayacağı görüşünde.

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) sağlayacağı 10 milyar euroluk yardımın koşulu olarak, Güney Kıbrıs'ın en büyük bankalarından birini tasfiye etmesi ve güvencesi bulunmayan mevduatlarının sahiplerinin ağır zararlara maruz kalması gerekiyor.

Avrupa Komisyonu'nun, Reuters tarafından elde edilen taslak değerlendirmesinde, ülkenin Laiki Bank'ın tasfiyesi, tahvil ve mevduatlardan yapılacak kesintiler ve Bank of Cyprus'taki sigortasız mevduatların hisse senediyle takası sayesinde 10.6 milyar euro kaynak sağlayacağı belirtiliyor.

Güney Kıbrıs, kurumlar vergisi ve başka vergilerdeki artışlarla da üç yıl içinde 600 milyon euro daha elde edebilecek.

Güney Kıbrıs'tan beklenen satış, Fransa'nın 2009'un ilk yarısındaki 17.4 tonluk altın satışından bu yana euro bölgesinde görülen en büyük altın satışı olacak.

Mevcut fiyatlara göre 400 milyon euro değerinde altın miktar olarak 10.36 tona denk geliyor. Dünya Altın Konseyi verilerine göre, Güney Kıbrıs'ın toplam altın rezervi Şubat sonu itibarıyla 13.9 ton seviyesinde idi.