IMF'den emtia ihracatçısı ülkelere yönelik değerlendirme

IMF, emtia fiyatlarındaki gerilemenin, ihracatçı ülkelerin büyüme oranlarını nasıl etkileyeceğini analiz etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Para Fonu (IMF) raporunda, emtia fiyatlarındaki gerilemenin, ihracatçı ülkelerin 2015-2017 dönemine ilişkin büyüme oranlarını ortalama yüzde 1 düşürebileceği belirtildi.  

IMF tarafından yılda iki kez hazırlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun analitik bölümleri bugün yayımlandı. 

Emtia fiyatlarının son 3 yılda sert şekilde gerilediğine işaret eden raporda, bu gelişmenin emtia ihracatçısı ülkelerin büyüme performansını nasıl etkilediğine ilişkin analizlere yer verildi.  

Raporda, emtia fiyatlarındaki gerilemenin, söz konusu ülkelerin 2015-2017 dönemindeki büyüme oranlarını ortalama yüzde 1 aşağı çekebileceği kaydedildi. Enerji ihracatçısı ülkelerin aynı dönemdeki büyüme kaybının ise yüzde 2,25'e kadar ulaşabileceği ifade edildi.  

"Yavaşlama hem konjonktürel hem yapısal" 

IMF raporunda aynı zamanda emtia ihracatçısı ekonomilerdeki bu yavaşlamanın sadece konjonktürel değil, yapısal faktörlerden de kaynaklandığına işaret edilirken, "Potansiyel büyümedeki düşüşe cevaben uygulanan politikalar, talep taraflı önlemlerin ötesine geçmeli ve yapısal reformları içermeli" tavsiyesine yer verildi.  

Esnek döviz kurunun, emtia fiyatlarında yaşanan dalgalanmanın olumsuz etkilerini azaltabileceği belirtilen raporda, verimliliği artıracak yapısal reformların da büyümeye önemli katkı sağlayacağı vurgulandı.  

Raporda, belli başlı para birimlerinde izlenen değişimlerin ihracat ve ithalat rakamlarında kayda değer değişimlere yol açtığının altı çizilirken, para birimi bir yıl içinde yüzde 10 değer kaybeden bir ülkenin net ihracatının, aynı dönemde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 1,5'i kadar artacağı belirtildi.