'1 milisaniye' ilk kez Gedik Yatırım'da

Gedik Yatırım, yatırımcıların Borsa İstanbul İşlem Sistemi altyapısına Birincil Veri Merkezi üzerinden bağlanmalarını sağlayan Kolokasyon Hizmeti'ni kullanmaya başlayan ilk yatırım kuruluşu oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gedik Yatırım, Borsa İstanbul tarafından hayata geçirilen Birincil Veri Merkezi'nin ilk kullanıcısı oldu. Gedik Yatırım, Genel Müdür Metin Ayışık ve Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz'ın katılımlarıyla düzenlenen gong töreni ile birlikte Kolokasyon Sistemi'ni kullanmaya başladı.

Borsa İstanbul İşlem Sistemi altyapısına Birincil Veri Merkezi üzerinden bağlantı imkânı tanıyan Kolokasyon hizmeti, yatırımcıların alım satım işlemlerini daha hızlı ve daha kesintisiz bir biçimde gerçekleştirmelerini sağlıyor.

Törende bir konuşma yapan Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, Borsa İstanbul'da tarihi anlara tanıklık eden gongun bu kez sermaye piyasalarının önde gelen yatırım kuruluşları arasında yer alan Gedik Yatırım için çaldığını söyledi. Bütün paydaşları ile bir değer zinciri oluşturmayı hedefleyen Borsa İstanbul'un yeni dönemdeki teknoloji atılımının, zincirin bir halkası olarak kendilerini de heyecanlandırdığını ifade eden Ayışık, sözlerine şöyle devam etti:

"Borsa İstanbul'un geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde 14 milyon TL tutarında yatırımla hayata geçirdiği Birincil Veri Merkezi ve Kolokasyon Hizmeti'nin ilk kullanıcısı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Banka kökenli olmayan yatırım kuruluşları arasında işlem hacmi ve yaygın çalışma konularında ilk sırada yer alan Gedik Yatırım'ın en önemli değerlerinden biri de teknolojiye verdiği önemdir. Teknolojik gelişmeleri hızlı bir biçimde hizmetlerine uyarlayarak yatırımcıların değer elde etmelerine yardımcı olmak her zaman öncelikli hedeflerimizden olmuştur. Bu anlamda sektörde birçok ilke de imza atmayı başardık. Örneğin, 2014 yılında Pay ve Vadeli İşlemler Opsiyon Piyasaları'na FIX altyapısı ile emir gönderen ilk yatırım kuruluşu olduk. Borsa İstanbul Kolokasyon Hizmeti'nin de ilk kullanıcısı olmak, bizim için bu açıdan ayrı bir önem taşıyor."

Daha hızlı ve daha yüksek süreklilikte

Metin Ayışık, Borsa İstanbul Kolokasyon Hizmeti'ni kullanıyor olmanın işlemlerini Gedik Yatırım ile gerçekleştiren yatırımcılara önemli avantajlar sağlayacağını vurguladı. Yatırımcılar için alım satım işlemlerinde hız ve sürekliliğin en önemli kriterler arasında yer aldığını belirten Ayışık, "Bu yeni hizmet sayesinde, Gedik Yatırım olarak Birincil Veri Merkezi'nde Borsa İstanbul İşlem Sistemi alt yapısına bağlanabiliyor, böylece yatırımcılarımıza daha hızlı ve sürekliliği daha yüksek emir iletim hizmeti sunabiliyoruz.

Uzaktan Erişim Ağı emir iletim kanalı kullanılarak gönderilen bir alım satım emrinin yatırım kuruluşunun bilgisayarından Borsa İstanbul'a iletilmesi 15 milisaniyeyi bulabilirken, yeni Kolokasyon Hizmeti ile teknolojide bu süre 1 milisaniyeye iniyor. Böylece yatırımcılar işlemlerini en hızlı biçimde gerçekleştirebiliyor. Ek olarak hızlı emir iletim altyapısı gerektiren, yeni trend olan algoritmik emir iletimine de hazırız. Siber güvenlik tarafında alınan önlemler ve her zaman yedekli olarak çalışan sistem de tüm işlemlerin en yüksek güvenlik ve süreklilik seviyesinde sorunsuz olarak gerçekleştirilebilmesini garanti ediyor" diye konuştu.

Ekstra maliyet getirmiyor

Gedik Yatırım'la çalışan tüm yatırımcıların sistemden yararlanabileceğini kaydeden Ayışık, "Yatırımcılarımıza bu hizmet için herhangi bir ek maliyet yansıtmıyoruz. Her zaman vurguladığımız gibi, sadece ürünlerimiz ve hizmet kalitemizle değil, güçlü teknolojik altyapımızla da iddialıyız. Kurulduğumuz günden bu yana teknolojiye yatırım yaparak yatırımcılarımıza yeni servisler sunduk. Bu vizyonumuzu önümüzdeki dönemde de aynı şekilde sürdürecek ve sektörümüzün teknoloji lideri olma unvanımızı koruyacağız" dedi.

Törende söz alan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz ise, "Kolokasyon hizmeti ile Borsa'nın emir işlem sistemlerine çok daha hızlı ve güvenli ulaşmayı mümkün kılmanın yanı sıra algoritmik ve yüksek frekanslı işlemler için de gerekli tüm alt yapıyı sağlamış olduk. Verdiğimiz bu hizmete yurt içinden Borsa üyeleri olduğu kadar yurt dışından finansal kurumlar da ilgi göstermektedir. Londra'da geçtiğimiz ay açtığımız erişim noktası (PoP) ile birlikte düşünüldüğünde bu hizmet, Borsa'nın uluslararası finansal piyasalarda görünürlüğünü ve erişilebilirliğini artırma noktasında önemli bir adımdır" dedi.