'Bu yıl tek faiz artışı 'uygun' olabilir'

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, bu yıl tek sefer faiz artışına soğuk destek verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD'de enflasyonun yüzde 2 olan hedefin altında kalacağından endişe etmesine rağmen bu yıl tek sefer faiz artışına soğuk destek verdi.

Chicago'da dün bir grup gazeteciye konuşan Evans , Avrupa ve Çin'de yavaşlayan büyümeye atıfta bulunarak, "Özellikle yaşadığımız sorunlara bakıldığında bence ABD'de reel ekonomi oldukça iyi bir performans gösteriyor" dedi.

Evans her ne kadar enflasyon çok daha güçlü bir hale gelene kadar faiz artışını yapılmamasını tercih ettiğini belirtse de, "Belki de bu yıl bir faiz artışı uygun olabilir" dedi.              

ABD'de düşüşte olan işsizlik oranından cesaret alan Fed, Aralık ayında yaklaşık son 10 yıldır ilk kez faiz artışına gitti. Ancak doların değer kazanması, dış ülkelerde yavaşlayan ekonomik büyüme ve ABD'de büyüme görünümüne dair belirsizlik, faiz artışlarına devam edilmesini engelledi.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart bu hafta yaptığı açıklamada Fed'in Eylül toplantısında faiz artışı yapabileceği ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. New York Fed Başkanı William Dudley ise temkinli olunması çağrısını yaparak, 2016'nın geri kalanında negatif şokların pozitif şoklardan daha fazla olacağını belirtti.

Fed toplantılarına katılmasına rağmen bu yıl oy kullanma hakkı bulunmayan Evans, bankanın sesi en çok duyulan
güvercinlerinden. Evans enflasyonu Fed'in hedefinin üzerine çıkarabilmek adına ekonomiye destek verebilmek için faizlerin daha uzun süre düşük tutulmasını savunuyor.

Evans dün yaptığı açıklamada faizleri artırmadan önce enflasyonun yüzde 2'ye kadar yükselmesini veya bu ihtimalin güçlü bir şekilde ortaya çıkana kadar beklemenin uygun olacağı görüşünü yineledi.

Fed'in takip etmeyi tercih ettiği enflasyon göstergesi şu an yüzde 1.6 civarında. Evans, Fed'in enflasyon hedefine ulaşılması konusunda başarısız olunmasının bankanın güvenilirliğine darbe vuracağını ve gelecekte ekonomiyi yönetebilmek için faizleri kullanmayı zorlaştıracağını belirtti.