'Çok ortaklı' 46 şirket İstinye'ye yola çıktı

Sermaye Piyasası Kurulu'nun geçtiğimiz yıl yaptığı düzenleme ile çok ortaklı şirketler Borsa yolunda ilerliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)'nun çok ortaklı şirketlere borsada işlem görme zorunluluğu getirmesi sonrasında, çok ortaklı şirketler borsaya koşuyor. SPK, geçen yıl aldığı bir kararla, hisse sayısı 500 ve üzerinde olan çok ortaklı şirketlerin İMKB'de işlem görmesi zorunluluğunu getirmişti. Bu nedenle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda kapsamdaki şirketlerin hisselerini kote edebilmesi için oluşturulan Serbest İşlem Platformunda bugün kadar, Ayes Akdeniz Yapı, Baştaş Başkent Çimento, Halk Sigorta, Merit Turizm, Ostim Endüstriyel Yat, Sodaş Sodyum Sanayii, Yonga Mobilya, Uzertaş Boya ve Asil Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ olmak üzere 9 şirket işlem görmeye başladı. Önümüzdeki günlerde 46 şirketin daha İstinye'ye doğru yola çıkması bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeyen halka açık şirketlerin finansal durumlarının ve halka açıklık yapılarının incelenmesi ve değerlendirilmesi sonucunda; 84 şirketin hisse senetlerinin, İMKB tarafından belirlenecek Pazar veya Platformda işlem görmesine karar vermişti. Söz konusu 84 şirketin, İMKB tarafından belirlenecek Pazar veya Platformda işlem görme amacıyla MKK'ya yaptıkları başvurular sonrasında MKK üyesi olarak tanımlanan A Grubunda 22 şirket bulunuyor. Bunun 9'u şuanda SİP'te işlem görüyor; 13 şirket ise SİP'te işlem görmeye hazır şekilde sıra bekliyor. İMKB tarafından belirlenecek Pazar veya Platformda işlem görme amacıyla üyelik için MKK'ya başvuruda bulunup eksiklerin henüz tamamlanmadığı dikkate alınarak, eksiklerin ivedilikle tamamlanması gerektiği konusunda bilgilendirilen B grubunda 23 şirket ise için gün sayıyor. Esasları İMKB tarafından belirlenecek Pazar veya Platformda işlem görme yerine İMKB'nin diğer pazarlarında işlem görme planları hakkında Kurula bilgi vermeleri ve bu amaçla kendilerine ek süre verilmesi talepleri nedenleriyle İMKB İkinci Ulusal Pazarda işlem görmek veya fiili halka arz yapmak için Kurula ve/veya İMKB'ye başvuru yapmaları için 30 Haziran 2012 tarihine kadar ek süre verilen C grubundaki 10 şirket ise İMKB İkinci Ulusal Pazar'a gelecek. Böylece önümüzdeki günlerde toplamda 46 şirket daha İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na gelecek.

29 şirket borsaya gelmeyecek

Kurulun 3 Haziran 2011 tarih ve 17/519 sayılı Kararının kendilerine iletilmesi sonrasında, esasları İMKB tarafından belirlenecek Pazar veya Platformda işlem görmek istemeyen şirketlerden, ortaklık yapıları ve finansal durumları ile Kurula yaptıkları Kurul kaydından çıkma başvuruları da dikkate alınarak; karar kapsamından çıkarılmalarına ve gerekli şartları taşımaları halinde, kayıttan çıkma başvurusu olmayanların Kurul kaydından çıkma başvurusu yapabilecekleri hususunda bilgilendirilen D grubunda 10 şirket bulunuyor.  Ortaklık yapıları ve finansal durumları dikkate alınarak, tasarruf sahiplerinin yararlarının korunmasını teminen; Şirket ortaklarına ortaklıktan çıkma hakkının verilmesi amacıyla şirketlerin hakim hissedarlarınca, 2 ayrı kuruluş tarafından hazırlanacak değerleme raporları sonucunda tespit edilecek fiyatların ortalamasından düşük olmamak üzere belirlenecek bir fiyat esas alınarak, pay sahiplerine çağrıda bulunulması sonrasında yapılacak Kurul kaydından çıkma başvurusunun Kurulca değerlendirmeye alınacak olan E grubunda ise 11 şirket var. Kurulun 3 Haziran 2011 tarih ve 17/519 sayılı Kararı kapsamından çıkarılan ise 8 şirket bulunuyor. Böylece 84 şirketin 29'u borsaya gelmeyecek.

[PAGE]

46-1.jpg

46-2.jpg

[PAGE]

 

46-3.jpg

46-4.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir