'İster koalisyon ister tek parti önemli olan ekonomi yönetimi'

Tüm dünyada 1,7 trilyon dolar yönetim varlık, 28,6 trilyon dolar da saklama varlık büyüklüğü ile 40 ülkede faaliyet gösteren Bank Of New York Mellon Türkiye Temsilcisi Takunyacı,seçimlerden sonra yabancı yatırımcının ekonomi yönetimini beklediğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide Yiğittürk GÜRDAMAR

BORSA/FİNANS SERVİSİ - Bank of New York Mellon Türkiye Temsilcisi Cihat Takunyacı, “İster tek parti ister koalisyon hükümeti olsun yabancı yatırımcı için önemli olan ekonomi yönetimidir” dedi. Yabancı yatırımcı açısından bakıldığında en önemli yatırım kriterinin ‘doğru kararlar alacak ve yapısal reformları hayata geçirecek bir ekonomi yönetimi’nin şekillenmesi olduğunu söyleyen Takunyacı, kurulacak hükümetin biran önce tasarruf oranlarının artırılması, kurumların daha verimli çalışmasını sağlayacak aksiyon planlarını devreye alması gerektiğini ifade etti. Takunyacı, “Kısa vadede ekonomi yönetimi bu tip aksiyonları alırken, uzun vadede de Türkiye’yi 5-10 yıllık süreçte başka bir noktaya çıkaracak kararlar alınması gerekiyor” diye konuştu. 

Rating kuruluşlarının değerlendirmeleriyle ilgili olarak ise Takunyacı, “Uluslararası derecelendirme kuruluşları hem pozitif hem negatif değişimlerde ani karar vermezler. Bu nedenle Türkiye son 5-6 ayda nasıl downgrade olmadıysa şimdi de hemen upgrade beklememek gerekiyor” dedi. Son günlerde konuşulan başkanlık sistemiyle ilgili olarak yabancı yatırımcının ekonomi ve politikada önemsediği faktörün stabilite olduğunu ifade eden Takunyacı, “Bunu bozacak her türlü unsur olumsuzluk yaratır. Kısa vadeli yabancı yatırımcı her zaman giriş çıkış yapar; çünkü Türkiye çok entegre piyasa. Orta vadeli yatırımcı ise ana trendin oturmasını bekler. Uzun vadede ise Türkiye her zaman ilgi görür ve hep radardadır” diye konuştu. 

Bankacılık sisteminin hala Türkiye’nin en sağlam halkası olduğunu ifade eden Takunyacı, global gelişmeler ve BDDK düzenlemeleri ile Türk bankalarının karlılığının azaldığını, fakat bunun sistemin sağlığını korumak için alınan kararlarla alakalı olduğunu belirtti. Takunyacı, konuya yönelik şunları söyledi: “İçeride kredi büyümesini ve tüketicinin borçlanmasını engellemek adına alınan kararları doğru buluyorum. Ama bu sektörde bir yavaşlamayı beraberinde getirdi. Bu geçici bir dönem; bir denge oturduğu anda tekrar normale dönüş olacaktır. Önemli olan bu zor dönemi daha az riskle sağlıklı geçirmek. Zaten sistem 2-3 yıl böyle gitmez. Dengelenme ve borçlanmala seviyeleri düştükten sonra bu kararlar kaldırılabilir. Güçlü bir ekonomi yönetimini bunun için istiyoruz. Bu canlı bir süreç ve ona uygun yönetilmesi gerekiyor. ” 

Sendikasyonlar devam etti 

2015 yılında beklentilerin tersine sendikasyonların arttığını ifade eden Takunyacı, 1 yıllık sendikasyonlarda fiyatların ucuzlayıp miktarın arttığını dile getirdi. Takunyacı, “Hatta mart ayı ile karşılaştırıldığında maliyetlerde 5 baz puanlık bir gerileme gözleniyor” diye konuştu.

100 milyon dolarlık DASK bonosunu Bank of New York Mellon yönetecek

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) 100 milyon dolar tutarında afet bonosu ihraç etti. DASK tarafından Bermuda’da kurulan Bosphorus Ltd tarafından ihraç edilen bonoların yönetimi BNY Mellon, günlük yönetimini ise Eureko Sigorta yürütecek. DASK’ın sermaye piyasalarını yaratıcı bir şekilde kullanması, sigorta bonoları pazarının büyüyeceğine işaret ettiğini anlatan Bank of New York Mellon Türkiye Ülke Müdürü Cihat Takunyacı “Sigorta sektörünün sermaye piyasaları, hükümetler ve teknoloji uzmanları ile yapacakları ortak çalışmalar, dünyanın hassas bölgelerine daha fazla koruma sağlanmasına yardımcı olacaktır” dedi. İhraç nedeniyle yapılan açıklamada konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eureko Sigorta CEO’su ve DASK Yönetim Kurulu Üyesi Can Akın Çağlar ise “DASK olarak global sermaye piyasalarının Türkiye deprem fonlarına yönelik ilgisinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu. Eureko Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Süha Çele ise “Daha önce ihrac ettiğimiz Bosphorus 1 Türkiye piyasalarının ilk doğal afet bonosu olmakla birlikte gerçek bir başarı hikayesiydi. Yeni bonomuzun da sermaye piyasaları tarafından ilgi ile karşılanması bizleri çok mutlu etti” değerlendirmesinde bulundu. DASK ilk olarak 2013 yılında üç yıl vadeli 400 milyon dolar tutarında tahvil ihraç etmişti. Geçtiğimiz 10 yılda afet fonu miktarı 6 milyar dolardan 23 milyar dolara yükseldi. BNY Mellon, şirket kredi servislerinin sigorta bonoları pazarına sağlanmasına aracılık eden lider şirketleri arasında yer alıyor. Doğal afet bonoları; fırtına veya deprem gibi doğal afetlerle ilişkili olan belirli risk gruplarını bir sigorta şirketi veya yatırımcılara transfer edilmesine olanak tanıyor.

FED, belki daha küçük adımla başlayabilir

FED’in aralık ayında 25 yerine 10 baz puanlık bir faiz artırımı ile bu sürece başlayabileceğini tahmin eden Takunyacı, “Bu durum, borçlanmalarda fi yatları artırabilir ama burada dengeleyici unsur euro olacak. ECB likitide basmaya devam edecek” ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir