'Katılım' için Halkbank'ta yol haritası şekilleniyor

Halkbank'ın katılım bankacılığı için oluşturulacak yapı için Hazine'de çalışma yapılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın bu ayın başında iki kamu bankasının katılım bankacılığı yapabileceği açıklamasının ardından hız kazanan çalışmalarda, Hazine Müsteşarlığı'nın ilk etapta Halkbank'ın katılım bankacılığı yapmasını sağlayacak şekilde ayrı bir şirket kurulması yönünde mevzuat çalışmalarını hızlandırdığı belirtildi.

Reuters'a bilgi veren konuya yakın kaynaklar, üzerinde çalışılan yöntemler arasında önce Hazine'nin bir şirket kurması, sonra bu şirketin TMSF bünyesindeki Adabank'ı satın alması, ardından BDDK'dan katılım bankacılığı lisansı alınması ve yeni yapının faaliyete başlamasının öne çıktığını söylediler.

Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Hazine, Halkbank'ın yeni bir şirket kurması, teşkilatlanması, mevzuat konusunda çalışıyor. Süreç hızlı olacak diye tahmin ediyorum.
 
Hazine'nin çalışmalarına bağlı olarak diğer işlemlerin tamamlanmasıyla bu yıl bitmeden hayata geçebilir" dedi ve şöyle konuştu:

"İlk yapılanmada Halkbank'ın yanında bir sermayedar olup olmayacağını bilmiyoruz; ama neden olmasın? Bir yabancı ortak, bu alanda tecrübeli bir güç hissedar olmak isterse, illa 'biz bu işi yalnız yapacağız' demenin gereği yok.

"Maddi ihtiyaç olmayabilir, çıkış noktalarından biri Anadolu'daki kullanılmayan potansiyele ulaşmak olabilir; ama yabancı ortak, dış dünyaya imaj ve fon temini açısından da olumlu olur. Sonuçta bu siyasi otoritenin bileceği iş ama; yabancı kaynağın olması yapının sağlıklı olması açısından da iyi bir şey."

Kaynaklar, Türk bankacılık sistemine girmek için zaten devam eden bir ilgi olduğunu, Katar veya Malezya gibi katılım bankacılığında tecrübeli güçlü ülkelerden bu yönde bir talep gelmesinin beklenen bir durum olacağını belirttiler.

Yaklaşık 1.5 trilyon dolar civarındaki küresel İslami bankacılık aktiflerinin yaklaşık yarısı Suudi Arabistan'da bulunuyor, Suudi Arabistan'ı Malezya, Katar, Türkiye ve Endonezya takip ediyor.

Adabank üzerinden lisans olası

Kaynaklar, Hazine tarafından yeni katılım bankasının kurulmasının ardından, lisans için doğrudan BDDK'ya başvurulabileceğini; ancak mevcut planlamada, TMSF bünyesinde olan Adabank'ın bankacılık lisansının satın alınması ve lisans tadili yapılması ihtimalinin ağırlık kazandığını belirttiler.

Bir ekonomi yetkilisi, "Gerçi Adabank'ın bankacılık lisansının alınmasına ihtiyaç yok; ama böylelikle, Adabank'ı da tasfiye etmiş oluyorsunuz, eldeki bir sıkıntı da çıkmış oluyor.TMSF'nin de sahibi Hazine sonuçta. Hazine bedeli öder veya kendi içinde mahsuplaşır... Şu anda bunlar üzerinde çalışılıyor" dedi.

Bir başka yetkili de, "Bankacılık Kanunu'na göre, mevduat bankalarının katılım bankacılığı faaliyeti yapmaları mümkün olmadığına göre, muhakkak düzenleme yapmak gerekecekti. Bu düzenleme, ya kanun değişikliğiyle olacaktı ya da hiç Meclis tartışmalarına girmeden her şeyin Hazine içinde halledilmesi yoluyla olacaktı. İkinci seçeneğin tercih edilmesi çok normal" diye konuştu.

Aynı yetkili, sonuca hangi yöntemden ulaşılırsa ulaşılsın, gelişmenin katılım bankacılığı adına olumlu olacağını belirterek, "Pazara karşı heves ve yurtiçinde ihtiyaç olduğu gerçeğinden hareketle, Halkbank'ı Ziraat Bankası'nın takip etmesi de şaşırtıcı olmayacak bir sonuç. Ziraat Bankası'nı Vakıfbank'tan önce saymamın sebebi; Ziraat Bankası'nın Anadolu'daki geniş şube ağı ve Vakıfbank'ın mevzuattan kaynaklanan yapısal zorluklarıdır. Ayrıca Vakıfbank'ın gündeminde halka arz var" dedi.

Yetkili, Ziraat Bankası'nın katılım bankacılığına girişinde; yine TMSF bünyesinde bulunan Türk Ticaret Bankası'nın (Türkbank)değerlendirilebileceğini; böylelikle eğer Adabank örneği gerçekleşirse, oradaki gibi TMSF varlıklarından birinin daha elden çıkarılmasına aracılık edileceğini söyledi.