'Krediler önlem alınacak seviyede değil'

Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, tüketici kredilerinin yüzde 15 sınırının çok üzerinde olmadığı için önlem alınacak bir seviyede olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, tüketici kredilerinin yüzde 15 sınırının çok üzerinde olmadığı için önlem alınacak bir seviyede olunmadığını söyledi.

Bankacılık sektöründe yaşanan son gelişmeleri ve 2013 yılına ilişkin beklentilerini AA muhabirine değerlendiren Özkaya, tüketici kredilerinin yüzde 15 sınırının çok üzerinde olmadığı için önlem alınacak bir seviyede olunmadığını söyledi.

Yıl sonu kredi büyümesinin büyük bankaların büyümesine bağlı olduğuna dikkati çeken Özkaya, "Şu anda 812 milyar lira civarında kredi kullanımı var. Bunun 200-250 milyar lirası tüketici kredisi. Kredi hacminin yüzde 70'ini büyük bankalar oluşturuyor. Diğer bankalar yüzde yüz bile büyüse, önemli olan büyük bankaların büyüme stratejisi. Büyük bankalar yüzde 15 civarında büyürse, diğer bankaların daha fazla büyümesi normaldir" dedi.

Bu ay gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısında munzam karşılıklar ile faiz koridorunun alt ve üst bandında bir değişiklik beklemediğini ifade eden Özkaya, şunları kaydetti:

"Faiz koridoru bayağı aşağı çekildi. Şubat enflasyonu düşük çıktı. Munzam karşılıklar arttı. Kredi büyümesindeki oran çok büyük bir oran değil. Merkez Bankası biraz daha bekleyebilir."

"2013 yılında büyümeye odaklandık"

Kısa vadeli sermaye hareketlerinin risk oluşturup oluşturmadığı şeklindeki soruya Özkaya, "Faiz oranlarımız hala yüksek. Toplam bankacılık sektörünün büyüklüğü kontrol altına alındığı zaman çok büyük bir problem oluşturmaz. Şu anki rasyolara baktığımda sıcak para girişlerinin risk olarak görmüyorum" diye cevap verdi.

Özkaya, bankaların kar marjlarının düştüğünü belirterek, faiz marjının belli bir aralığa geldiğini ve bilançoların hemen değişmediğini söyledi. Düşen faizlere rağmen kredi faizlerinin yüksek kaldığını kaydeden Özkaya, geçen yıl yüzde 10-12'lerden verilen kredilerin yüksek etkisinin olduğunu düşündüğünü söyledi. Özkaya, son dönemde verilen kredilere bakıldığında ise son derece düşük faizli kredilerin verildiğini belirtti.

Odeabank olarak sıfırdan kurulan bir banka oldukları için inanılmaz büyüdüklerini söyleyen Özkaya, "2012 yılında aktif büyüklük olarak 3,6 milyar lira ile bitirmiştik. Mart sonunda 7 milyar liranın üzerinde bir aktif büyüklüğe ulaşacağımızı düşünüyorum. Mevduat tutarımız 5,5 milyar lira civarında. İlk 20 içinde yer alıyoruz. 4-5 aylık banka için iyi bir şey. Çok daha gitmemiz gereken bir yol var. Bizim hikayemiz tamamen büyüme. 2013 yılında hem bilanço büyümesi, hem fiziksel büyüme hem de şube büyümesine odaklandık" dedi.