'MB bağımsızlığı' tartışmalarına 'Şimşek' hızıyla yanıt

"Merkez Bankası’nın para politikası ve bu politika için araçlarını bağımsız bir şekilde belirleyeceği ifadesinin yeni hükümet programında yer almadığı"na yönelik tartışmalara Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten yanıt geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan  64. hükümet programında Merkez Bankası ile ilgili bölüm piyasada farklı yorumlara neden oldu. 

Eski hükümet programlarında, “Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir” ifadesi, “Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi, esas olmaya devam edecektir” şeklinde değiştirildi. “Enflasyon hedefleri, hükûmetimiz ve Merkez Bankası tarafından üçer yıllık vadeler için belirlenecek ve kamuoyuna duyurulacaktır” cümlesinden de “kamuoyuna duyurulacaktır” ifadesi çıkarıldı. 

Dolar 2.90’ın üzerini gördü

Basına yansıyan haberler ve yapılan yorumlar sonrası doların ateşi yükseldi. Rusya-Türkiye gerginliği ile tırmanışa geçen dolar, piyasanın hükümet programındaki Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin mesajları değerlendirmesiyle 2,90 seviyesinin üzerine çıktı. 

Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten yanıt geldi

"Merkez Bankası’nın para politikası ve bu politika için araçlarını 'bağımsız' bir şekilde belirleyeceği ifadesinin yeni hükümet programında yer almadığı" tartışmalarına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten yanıt geldi. Konuyla ilgili Twitter'dan yorum yapan Şimşek, yeni hükümet programında Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin ifadeler üzerinden yapılan spekülasyonların gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

Şimşek, "Hükümet programındaki ifadeler TCMB kanunundaki ifadeler ile uyumludur. Enflasyon hedeflerinin duyurulması sistemi de değişmeyecektir. Merkez Bankasının temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir" ifadelerine yer verdi.