'Para verseler, hepsini FinTech’lere harcarım'

ING Bank Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay, bir satın almada bütün yıldızların barışması gerektiğine işaret ederek “Tüm odağımız organik büyüme üzerine” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece Ceyhun - BORSA / FİNANS SERVİSİ

Geçen yıl, bankacılık kulislerinde HSBC Türkiye’nin satış müzakerelerinde sona en çok yaklaşan banka olarak gündeme gelen Hollanda merkezli ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, organik büyümeye odaklandıklarını belirterek, “Bana sermaye verseler hepsini FinTech’lere (finansal teknoloji şirketi) harcarım” dedi. Büyümek için yeni fikirlere ve inovasyona ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Pınar Abay, 3 start-up’a yatırımın kendilerine daha çok ivme kazandıracağına inandığını kaydetti. 

Türkiye pazarına ‘askerin’ bankası olarak tanınan Oyakbank’ı alarak giren ING Bank’ın yaşadığı kültür değişimi Harvard’a örnek vaka olurken son 4 yıllık dönüşümün bilançosunu çıkartan ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, “Altyapı yatırımımız bitti. Altyapımız için artık ‘Ferrari’ diyebilirim. İnternet sitemiz bile kişinin ihtiyacına ve kullanım alışkanlıklarına göre değişiyor. Çağrı merkezini aradığında neden aradığını tahmin edip ihtiyacı olan seçeneği hemen sunuyoruz. Şimdiye kadar bankada majör değişiklikler yaptık. Var olan ev ödevlerimizi tamamladık. Geçtiğimiz 5 yılda odaklandığımız hemen her alanda rakamlarımızı iki katına çıkardık. Biz, artık odaklandığımız alanlarda gelecek 5 yılda da 2 katı büyüklüğüne ulaşmak istiyoruz. Mevcut yatırımlarımız sonucunda daha fazla müşteriye hizmet verebiliriz” diye konuştu. 

HSBC, bizim büyüme alanımızda yok 

Abay, 2011-2015 yılları arasında şube sayısını artırmadan bireysel müşteri sayısını 1.5 milyondan 2.2 milyonun üzerine, 66 bin civarındaki KOBİ müşteri sayısını da 116 binin üzerine çıkardıklarını kaydetti. ING Bank’ın şube sayısı 314’ten 296’ya gelirken, ticari müşteri sayısı ise 9 bin 695’ten 12 bin 373’e çıktı. 

Önceki akşam gazetecilerle bir araya gelen ING Bank Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay, HSBC’ye teklifte bulunduklarının ve bankanın Türkiye operasyonlarını satmaktan vazgeçtiğinin hatırlatılması üzerine “HSBC’nin kararı, onlara hayırlı olsun. Bizim rekabette gördüğümüz bir banka değil. Biliyorsunuz KOBİ’den çıkmışlardı. Ticaride çok azlar. Dolayısıyla bizim büyüme alanlarımızda çok yoklar. Belki kurumsalda karşılaşabiliriz. Dolayısıyla aynı müşteri segmentlerinde değiliz” şeklinde cevapladı. 

Satın almada tüm yıldızlar barışmalı 

Abay, sorular üzerine şu açıklamayı yaptı: “ING Grubu organik büyüme odaklı gideceklerini, bulunduğu ülkelerde fırsat çıkarsa değerlendireceğini söylüyor. Bizim bütün odağımız organik büyüme üzerine. Bizim bir satın alma yapmamız için bütün yıldızların barışması lazım. Şube açmadan, maaş promosyonu vermeden bu kadar büyüyorsak, bundan sonra yapmamız gereken tek şeyin bu adımlarımızın sonuçlarına odaklanmak olduğunu düşünüyorum.” 

3 start-up alsak bize ivme kazandırır 

‘Fırsatınız olsa ne yaparsınız?’ diye sorulduğunda ise Pınar Abay, “Bana grup 'x birim' sermaye verse ve istediğiniz gibi harcayın dese biz o paranın hepsini Türkiye’de FinTech’lere harcardık. Bizim acilen büyük bir banka alarak ölçek elde etmeye ihtiyacımız yok. Bizim acilen fikre, yenilikçi ürünlere ve teknolojiye ihtiyacımız var. Dünya o kadar hızlı gelişiyor ki. Türkiye’de 3 tane startup’a yatırım yapsak o bize müthiş bir ivme kazandırabilir” dedi. 

Abay, konuşmasında “Rakibimiz artık bankalar değil start-up’lar” değerlendirmesi de yaparken fikri olan ama bunu test etme imkanı bulamayan genç girişimcilere bankanın kapılarını açtıklarını ve bir ‘laboratuvar’ imkanı sunduklarını da anlattı. Operasyonel süreçlere, ödeme sistemlerine yani işlerini kolaylaştıracak bir Fintech yatırımı yapabileceklerine de değinen Abay, “Biz hep çevik kalmalıyız. Biz tüketici kredisi versek bile farklı nasıl sunabiliriz diye düşünüyoruz” ifadelerini de kullandı. 

Bu nedenle de İstanbul Levent’te bir inovasyon merkezi kurmak için çalıştıklarını anlatan Abay, “Buna dijital atölye diyoruz. Showroom değil. Bir sürü start-up ile atölye çalışması yapıp fikir alışverişinde buluşabileceğimiz bir yer olacak. Bizde olmayan fikirlere ulaşmak istiyoruz” dedi.

'Diğerlerinin yaptığını yapıyorsak yanlış yöndeyiz'

Pınar Abay, banka olarak inovasyona bakış açılarını anlatırken “Teknoloji çok önemli çünkü Türk bankacılık sektörü çok rekabetçi. Rekabette ön plana çıkmazsanız siz de ‘bir banka’ oluyorsunuz. Sokakta bir sürü banka şubesi görüyorsunuz. Herkesin tabelası var, içi aynı. Onların arasında fark yaratabilmemiz lazım. 

Bizim müşterimize fark yaratacak bir ürün anlatmamız lazım. Bizim için inovasyon rekabette çok önemli bir alan. Biz ‘en çok şube açan banka biz olduk’ demeyi hiç düşünmedik. Hatta, geriye dönüp baktığımızda diğerlerinin yaptığını yaptığımızı görürsek birbirimizi uyaralım çünkü yanlış yere gidiyoruzdur o zaman” dedi.

'Ekonomiye katkımızı sürdürmeyi seçtik'

Pınar Abay, ülkedeki çalkantılı dönem, bunun sektöre ve ekonomiye etkisi ile ilgili olarak sorulan bir soru üzerine de şunları söyledi: “Gelişmeler son derece üzücü. Sadece üzülmeyi tercih edebiliriz ya da ‘bu şartlarda ülkeye nasıl katkı sağlamaya devam edebiliriz’ diye de düşünebiliriz. Biz bu süreçte ekonomiye katkımızı devam ettirmeyi hedefl edik.”

'Cizre şubesi kapalı her şeyi öteledik'

ING Türkiye’ye OYAK döneminden geçen Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ciddi bir şube ağı olduğunu hatırlatan Pınar Abay, “Biz Cizre’de şubesi olan bir bankayız. Durumun ciddiyetinin farkındayız. Olaylar nedeniyle şu anda kapalı. Her şeyi öteledik. İnsanlar zaten evinden dışarı çıkamıyor. Bölgedeki kredi müşterilerimize her türlü kolaylığı sağladık" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir