'Sadece krediyle giderseniz tökezlersiniz'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERZURUM - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, büyümek isteyen şirketlerin sermaye piyasalarıyla birlikte çalışmaları gerektiğine işaret ederek, "Sadece banka kredisi ile giderseniz yolda tökezleyebilirsiniz" dedi.

SPK heyeti, bugüne kadar Ankara'daki Genel Merkez ve İstanbul Temsilciliği'nde yapılan haftalık kurul toplantısını ilk kez bu iki il dışında, Erzurum'da gerçekleştirdi.

Heyet, kurul toplantısının ardından Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik'i ziyaret etti.

Ertaş, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda, sanayicilerle "Halka Arz ve Şirketlerimiz" konulu toplantıda bir araya geldi.

Burada şirketleri sermaye piyasası araçlarını kullanmaya davet eden Ertaş, artık dünyada iş yapma tarzının değiştiğini, lokal düşünüp küresel üretmenin yanında firma yapılarının da küçük işletmelerden büyük işletmelere doğru yöneldiğini, bunun için de şirketlerin daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduklarını belirtti.

SPK'nın geçmişi ve görevleri hakkında katılımcıları bilgilendiren Ertaş, SPK'nın haftalık toplantılar yaptığını, bu toplantıların Ankara ve İstanbul dışında ilk kez Erzurum'da gerçekleştirildiğini anlattı.

Global ölçekte firma olma yolunun sermaye piyasalarından geçtiğine işaret eden Ertaş, bu piyasada her firmanın ihtiyacına uygun finansman kaynakları bulmanın mümkün olduğunu, yatırımcıların hak ve hukukuna saygı gösteren herkese kapılarının açık olduğunu söyledi.

Küresel krizden fazlasıyla etkilenen hem devletlerin hem de şirketlerin aşırı borçluluklarına dikkati çeken Ertaş, geleceğe güvenle bakmanın ve rekabet avantajı sağlamanın yolunun güçlü bir öz kaynakla faaliyet göstermek olduğunu, bunun ilacının da halka açılma olduğunu ifade etti.

"Devlet kendi durumunu düzeltti fakat şirketlerde aynı olumlu tablo yaşanmadı"

Global krizin etkilerinden bahseden Ertaş, Avrupa ve Amerika ekonomisindeki yaşanan gelişmelerden bahsederek, Türkiye'nin son 10 yılda Amerika, Avrupa ve dünya büyümesinin üzerinde bir büyüme performansı gösterdiğini söyledi.

Türkiye'deki işsizlik oranları ve tasarruf oranları ile ilgili de SPK Başkanı Ertaş, Türkiye'nin artık çok daha düşük faizlerle borçlandığının altını çizerek, bunların çok önemli gelişmeler olduğunu ifade etti.

Vahdettin Ertaş, Türkiye ekonomisindeki yaşanan olumlu gelişmelere vurgu yaparak, "Devlet kendi durumunu düzeltti fakat şirketlerde aynı olumlu tablo yaşanmadı. şirketler sermaye piyasalarını yeterli şekilde kullanmıyor. Türkiye'de şirketler sermaye piyasalarını daha fazla kullanmalı, borçtan, özellikle banka kredilerinden kaçınmalı" dedi.

Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda fırsatlar ülkesi olacağına vurgu yapan Ertaş, şöyle konuştu:

"Türkiye 2011-2017 döneminde beklenen büyüme ile en hızlı büyüyecek OECD ülkesi, kriz sonrası büyüme hızı artan tek OECD ülkesi, kriz döneminde kredi notu artırılan birkaç ülkeden biri ve bundan sonra kredi notu en çok artmaya aday ülke. Ciddi oranda artan ve yaygınlaşan uluslararası itibar ve ilgi var ülkemize. Sermaye piyasalarımızın büyük potansiyeli var ve 2013 yılı Sermaye piyasalarımız için değişim ve yeniden yapılanma yılı olacak. Bu yıl sonuna kadar çalışmaları tamamlamayı hedefliyoruz."

Sermaye piyasalarının dürüst ve şeffaf bir şekilde çalışmasına gayret ettiklerini dile getiren Ertaş, "Şu anda Kurul kaydında 598 şirket var, bunlardan 408'i Borsa İstanbul'da işlem görüyor ve bu sayı her geçen gün artıyor. Şirketlerin piyasa değeri 337 milyar dolar. Türkiye'de yaklaşık 8 milyon kişi sermaye piyasası faaliyetleri ile doğrudan ilgili. Türkiye'de sermaye piyasalarının toplam büyüklüğü 400 milyar dolar. Borsa, yatırımcılar için dikkatli izlenmesi ve bilinçli hareket edilmesi gereken bir yatırım alternatifidir" diye konuştu.

Şirketlerin finansman sağlamada sermaye piyasalarını da mutlaka değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Ertaş, 1986-2012 yılları arasında hisse senedi ihracı yoluyla şirketlere 67 milyar dolarlık kaynak sağladıklarını, sermaye piyasalarının reel sektörün büyümesinin finansmanında banka kredilerine ciddi bir alternatif olduğunu söyledi.