'VOB'la süratle birleşmeyi istiyoruz'
İzmir'de "Sermaye Piyasaları ve İMKB" konulu bir sunum yapan İMKB Başkanı Dr. M. İbrahim Turhan VOB ile süratle birleşmek istediklerini belirtti.
İZMİR - DÜNYA
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) gelecek vizyonuyla ilgili görüşlerini aktaran İMKB Başkanı Dr. M. İbrahim Turhan, VOB ile süratle birleşmek istediklerini söyledi.
VOB ile görüşmelerin sürdüğünü vurgulayan Turhan, "Bu birleşme tamamen iktisadi ve ticari mantık içerisinde tarafların el sıkışmasıyla hiç kimsenin hakkı yenmeden her hak sahibinin hakkı teslim edilerek ve İzmir'in de bu işten en ufak bir zarar görmemesi sağlanarak gerçekleşecek bir birleşme olacak. İzmir Ticaret Borsası'nın İzmir'in bu işten zarar görmesi konusunda haklı endişesi var. Ben de diyorum ki İzmir bu işten kazanç sağlayacak. Herhangi bir kayba uğramayacak. Onu temin etmek için ne gerekiyorsa onu dikkate alacağız. Biz bunu finansal piyasalarımız için yapıyoruz, ekonomimiz için yapıyoruz. Tabii ki bu konuda kararı verecek hükümetimiz, SPK'mız. İnşallah bu yıl sonuna kadar özellikle SPK Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle kurulacak yeni yapı içerisinde bu konunun herkesi tatmin edecek şekilde olumlu bir şekilde neticelenmesini ümit ediyorum" dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri'nin davetlisi olarak geldiği İzmir'de "Sermaye Piyasaları ve İMKB" konulu bir toplantı gerçekleştiren Turhan, İMKB'nin dönüşüm süreci, dünyadaki sermaye piyasalarının durumu ve yeni finansman araçları konularında Egeli ihracatçıları bilgilendirdi.
İMKB'nin yeni vizyonu ile ilgili görüşlerini dile getiren Turhan, "İstanbul Altın ve Kıymetli Metaller Borsası ile birleşmemiz sağlanacak. Gelecekte kurulacak Emtia Borsası'nın piyasa işletmecisi olmayı çok önemsiyoruz. Yine gelecekte kurulacak Enerji Borsası'nın da piyasa işletmecisi olarak menkul kıymetleştirilmiş sözleşmelerinin alınıp satılacağı bir platform olarak hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin bütün finansal sözleşmelerinin alınıp satılacağı ortak işlem platformunu sağladıktan sonra bölgemizdeki yakın borsalarla önce Avrasya Federasyonu içerisindeki borsalarla, ondan sonra küresel ölçekteki büyük borsalarla borsamızı, piyasalarımızı platformlarımızı konuşur hale getirerek burayı bölgenin finans merkezi ve küresel ölçekte de en büyük 10 finans platformlarından biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Bunun için teknoloji çok önemli, teknolojiye büyük yatırım yapıyoruz. Teknoloji sağlayıcı olarak İstanbul Borsası'nı İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin belkemiği olarak konumlandırmak istiyoruz. Böyle bir yapı içerisinde bin şirketi aşmış, milli gelirin yüzde 75-80'i kadar piyasa değerine ulaşmış bölgenin finans merkezi olan borsamızda İzmir'in de aynı performansı göstermesini diliyoruz" diye konuştu.
Turhan, İMKB'nin sadece Türkiye'nin değil, Balkanlar'ın, Ortadoğu, ve Kafkaslar'ın Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika'nın borsası olduğunu dile getirdi.
Finans sektörü tek kanatlı kuş gibi
Türkiye finans sektörünün gelişiminin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Turhan, "Geçtiğimiz yılın 9. ayı itibariyle BDDK'nın açıkladığı istatistiğe göre finans sektörü 1.4 trilyon liraya ulaştı. Bunun 1.2 trilyon lirası bankacılık sektörünün varlığı. Bu da milli gelirimizin yüzde 100'üne ulaşmış durumda. Halbuki 6-7 yıl önce bunun yarısının altında olduğunu görüyoruz. Bankacılık sektörünün gelişimi son 5 yılda iki katına çıktı. Bu çok önemli bir gelişim. Sermaye piyasası kuruluşlarına baktığımızda orada maalesef bu kadar güzel bir tablo ile karşı karşıya kalamıyoruz. Dolayısıyla bizim finans sektörümüzün gelişimi muhteşem ama finans sektörümüz adeta tek kanatla uçmaya çalışan bir kuş gibi. Tamamen bütün yük bankacılık sektörünün üzerinde kalmış. Bunun anlaşılabilir sebepleri vardı. Ancak artık bunun değişmesi ve biraz daha finans sektöründeki dağılımın dengeli hale gelmesi lazım" diye konuştu.
Borsaya erken gelen kazanacak
İSO ilk 500 içinde yer alan 414 şirketin hisse senetlerinin İMKB'de işlem görmediğini, sadece 86 şirketin İMKB'de olduğunu anlatan Turhan, "Bu bir taraftan üzüntü verici. Bir taraftan da ne kadar büyük fırsat olduğunu gösteriyor. Bu şirketler eninde sonunda sermaye piyasasına gelecekler. Önümüzdeki dönem sermaye piyasalarının atağa kalktığı, çok kısa sürede iki-üç katına çıktığı bir dönem yaşanacak. Onun için bir an evvel bu sektörde yerimizi almamızda büyük fayda var. Şirketlerimizin piyasa değeri, milli gelirimizin yüzde 26'sı kadar. Milli gelirimizin de 2023 yılına kadar 2.5 katına çıktığında şirketlerin değeri 8 kata çıkacak. Bu kadar büyük bir patlamanın eşiğindeyiz onun için erken yola çıkan büyük avantaj sağlayacak" dedi.
Turhan, İMKB'de 25 İzmir firmasının işlem gördüğünü, şehir endeksinde de İzmir'in performansıyla bir İzmirli olarak iftihar ettiğini dile getirdi.
'Hep beraber ne yapabiliriz diye düşünmemiz lazım'
İbrahim Turhan, basın mensuplarının VOB binasının taşınıp taşınmayacağı sorusuna ise şu cevap verdi: " Dünyanın en büyük 16. ekonomisi olmuş, 10 büyük ekonomi içerisine girmeyi hedefleyen bir ülkede artık borsa binası orada mı olsun, burada mı olsun gibi gereksiz tartışmalarla vakit kaybetmeye tahammülümüz yok. Biz hep bir araya gelip beraber ne yapabiliriz diye düşünmemiz lazım."