10 yıllık tahvil faizi çift haneyi gördü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10'u gördü.

Dün açıklanan Fed'in 30-31 Temmuz FOMC toplantısına ilişkin tutanaklarda Fed üyelerinin büyük çoğunluğunun Fed Başkanı Ben Bernanke'nin haziran ayında ortaya koyduğu varlık alımını azaltıma ilişkin takvimi desteklediğini açıklaması sonrasında ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş, tahvil piyasasındaki satışların derinleşmesine neden oldu.

10 yıl vadeli tahvilin faizi gün içinde en yüksek yüzde 10'a yükselerek, bu yılın en yüksek seviyesini gördü. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi şu sıralarda yüzde 9,96'dan işlem görüyor.

Öte yandan dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ikinci bir açıklamaya kadar devam edecek olan istisnai gün uygulamasına başlamasıyla ortalama fonlama maliyeti yüzde 7,1'e yükselmişti. Merkez Bankası'nın açıklamasının etkisiyle ve Fed tutanakları öncesinde oluşan baskı ile 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9,53'ten günü kapatmıştı.

Analistler, yurt içinde veri akışının sakin olduğunu bugün yurt dışında ABD haftalık işsizlik maaş başvuruları ile PMI verilerinin takip edileceğini belirterek, yurtiçi tahvil piyasasında ABD 10 yıllık tahvil faizindeki hareketliliğin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.