12 bankalı soruşturmada karar veriliyor

Bankacılık soruşturmasında raporun bu ay tamamlanması ve kararın 2013 başında verilmesi öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurulu (RK) Başkanı Nurettin Kaldırımcı, başta kredi ve mevduatta olmak üzere bazı faiz ve ücretleri birlikte belirledikleri gerekçesiyle 12 banka hakkında başlatılan soruşturma ile ilgili raporun bu ay içinde tamamlanmasının planlandığını, nihai kararın ise 2013 yılı başında verilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

RK geçen yıl Kasım ayında, Akbank, Denizbank, Finansbank, HSBC, ING Bank, TEB , Garanti Bankası, Halk Bankası,İş Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi, Ziraat Bankası, Garanti Ödeme Sistemleri ve Garanti Konut finansmanı danışmanlık hakkında soruşturma açıldığı duyurulmuştu.
 

Kaldırımcı, söz konusu soruşturmada temel olarak bankaların, mevduat faiz oranları, kredi faiz oranları ile kredi kartı hizmetlerine ilişkin gecikme ücreti ve faiz oranlarının belirlenmesi konusunda Rekabet Kanunu'nun ihlali anlamına gelebilecek uygulamalar içinde bulunup bulunmadıklarının ele alındığını belirtti.

"Soruşturma raporunun Ağustos ayında tamamlanması planlanıyor" diyen Kaldırımcı, "Soruşturma raporu taraflara gönderildikten sonra yaklaşık 5-6 ay süren bir yazılı ve sözlü savunma sürecinin geçmesini bekliyoruz. Bu sürecin sonunda, 2013yılının başında, konu hakkında Kurul’un nihai kararını alacağını öngörüyoruz" dedi.

 

Elektrik üretim ve dağıtım özelleştirmeleri sürecinde dikey bütünleşmede çok katı bir yaklaşım içinde olmadıklarını kaydeden

Kaldırımcı, "Elektrik üretim özelleştirmelerinin gündeme geldiği bu süreçte, sektörde faaliyet gösteren teşebbüsler açısından öngörülebilirlik sağlamak açısından vurgulanması gereken, Rekabet Kurumu’nun, üretim ve dağıtım faaliyetlerinin dikey bütünleşmesine ilişkin çok katı bir yaklaşım içinde bulunmadığıdır" dedi.

Rekabet otoriteleri, özelleştirme aşamasında elektrik üretim ve dağıtım bölgelerinin ilişkisinin önemli olduğunu, toptan satış pazarında bir şirketin payının belli bir miktarı geçmemesi gerektiğini, dikey bütünleşik yapı oluşmasının ortaya çıkaracağı etkilere dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyorlardı.

Kaldırımcı, elektrik dağıtım özelleştirmeleri sırasında elektrik dağıtım şirketlerinin hisselerini devralmasına izin verilen teşebbüslerin pek çoğunun elektrik üretimi alanında da faaliyet gösteriyor olmasının, RK'nın bu yaklaşımının bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesi için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkması beklenen Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), üç elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesi için dün yeniden ihaleye çıktı; son teklif verme tarihlerini, Akdeniz EDAŞ için 6 Kasım, Boğaziçi EDAŞ için13 Kasım ve Gediz EDAŞ için 20 Kasım olarak belirledi.

 RK'nın birleşme-devralma işlemlerine ve özelleştirmelere yönelik değerlendirmelerinde, bir ya da birden fazla teşebbüsün, hakim durum yaratmak veya mevcut hakim durumunu güçlendirmek suretiyle belli bir piyasadaki rekabeti önemli ölçüde kısıtlamasının önüne geçmeye çalıştığını kaydeden Kaldırımcı, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar Rekabet Kurulu'na başvurusu yapılan devralma ve özelleştirme başvurularında elektrik üretimine ilişkin herhangi bir hakim durum tespiti yapılmadı. Bu noktada bu işlemlerin pazar payına göre küçük çaplı olduğunu belirtmekte fayda vardır. Ancak, önümüzdeki dönemde ciddi ölçekteki kamu varlıklarının özel sektöre devri daha derinlikli incelenecek."

ÖİB, bugüne kadar çok küçük ölçekli üretim santrallerinin özelleştirmesini gerçekleştirirken, önümüzdeki haftalarda Hamitabat ve Seyit Ömer gibi büyük ölçekli santrallerin özelleştirilmesi için ihaleye çıkacak.