5 yılda 2.2 milyon fidanla 81 ile 81 orman kazandırıldı

İş Bankası'nın Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve TEMA işbirliği ile başlattığı Türkiye'nin en büyük kurumsal ağaçlandırma projesi "81 İlde 81 Orman"ın dikim aşaması tamamlandı. 5 yıl boyunca devam eden proje ile 2.2 milyon fidan dikildi. Dikim çalışmalarına

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
 
İSTANBUL - İş Bankası'nın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TEMA Vakfı işbirliğinde 2008 yılında başlattığı ve Türkiye'nin en büyük kurumsal ağaçlandırma projelerinden biri olan "81 İlde 81 Orman" projesinin dikim aşaması tamamlandı. Beş yıl boyunca devam eden proje ile 1.500 hektarlık alana 23 farklı türde, 2 milyon 205 bin fidan dikildi.Şimdi proje kapsamında dikilen fidanların kendi başlarına tutunabilecekleri süre olan 5 yıl boyunca bakımları sürecek.
 
81 İlde 81 Orman projesinin sonuçlarının değerlendirildiği toplantıya İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, TEMA Vakfı Onursal Başkanları Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Deniz Ataç ile TEMA Vakfı Genel Müdürü Serdar Sarıgül katıldı. İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Türkiye'nin bankası olma sorumluluğu ile işe başladıklarını belirtti. Özince, "TEMA Vakfı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğinde Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a 81 ilimizde 81 orman kurduk" dedi. Özince, genç bir demografiye sahip ülke olarak çevre konusunda daha fazla çalışılması gerektiğini anlatarak "Biz bankacılar, ekonomiyi konuşuruz ama ekonomiyi, ekolojiden bağımsız düşünemeyiz. İş Bankası'nın çevreye desteği bununla kısıtlı kalmayacak. Tema kredi kartımız en yaygın ortak kartlardan biridir. Çevre fonumuz ve Tema kredi kartında gelirin önemli bölümü Tema'ya gitmektedir" şeklinde konuştu. Özince, projede 50 bin çocuğun fidan diktiğini de aktararak "Bu projenin en önemli yanı dikimlerde çocukların görev almasıdır. Bizim neslimizde böylesi koordine projeler yoktu. Özendiğimi ifade etmeliyim. Şimdi bu ağaçları da onlara emanet ediyoruz" dedi.
 
Çevre için bırakınız yapsınlar diyemeyiz
 
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise, 23 farklı türde 2 milyon 205 bin fidanın tek tek, özenilerek bin 500 hektar alana dikildiğini ve sosyal sorumluluk projelerinin samimiyet istediğini söyledi. Bali, iktisatçı Adam Smith'in liberalizmin sloganı haline gelen 'bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler' sözünün çevre için sarfedilemeyeceğini vurgulayarak  "Bu alan akışına bırakılmayacak kadar önemli. Toplum olarak müdahil olmak gerekiyor" diye konuştu. Bali, dünyada her yıl 13.5 milyon hektarlık ormanın yok olduğunu yani dünyanın her yıl bir Kuzey Kore kadar orman kaybı yaşadığına da dikkat çekti. Bali, "81 İlde 81 Orman projesini diğer gönüllü fidan dikimlerinden ayıran en büyük fark, dikilen fidanların kaderlerine terk edilmeyip, dikimleri takip eden 5 yıl boyunca bakımlarının da yapılıyor olmasıdır. 2012 yılsonu itibariyle dikimlerimizin başarı oranı yüzde 78'tir" dedi.
 
Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, rekor sayılabilecek nitelikte fidan dikildiğini ve 81 ayrı orman oluşturmanın da ayrı bir beceri istediğine dikkat çekti. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Deniz Ataç ise Türkiye'de kişi başına düşen verimli orman alanının 0.16 hektar olduğuna dikkat çekerek "Dünya ortalaması ise 0.64 hektar. Yani daha çok yapılacak işimiz olduğunu görüyoruz. Tüm kişi ve kuruluşları, 2013 yılında fidan dikmeye davet ediyoruz" dedi.