6 bankanın kârının yüzde 40 artması bekleniyor

Halka açık 6 büyük bankanın net kârının 2016'nın tamamında yüzde 40'ın üzerinde artması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Halka açık altı büyük bankanın net kârının geçen yılın son aylarına kadar gerileyen fonlama maliyetinin verdiği desteğin yanı sıra, ticari işlem zararlarının azalması ve önceki yıllara kıyasla hafifleyen kredi genel karşılıklarının etkisiyle 2016'nın tamamında yüzde 40'ın üzerinde artması bekleniyor.

Büyük ölçekli halka açık bankalar yıl sonu bilançolarını açıklamaya gelecek hafta başlayacaklar. Akbank ve Garanti Bankası yıl sonu bilançolarını 31 Ocak Salı günü açıklayacak. Analistlerin Thomson Reuters I/B/E/S sistemine Ocak ayı ortasından bu yana gönderdikleri tahminlere göre Akbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası  ve Yapı Kredi Bankası'ndan oluşan halka açık büyük bankaların toplam net kârlarının yüzde 43 yükselmesi bekleniyor.

Yılın sadece son çeyreğine bakıldığında ise, bankaların net kârındaki artışın bir önceki yıla kıyasla yüzde 11'de kalması bekleniyor.

İş Yatırım bankacılık analisti Kutluğ Doğanay, bankaların önceki yıllardaki düzenlemelerden kaynaklanan ve 2015'e kadar artarak süren kredi genel karşılık yükünün geçen yıl hafiflediğini belirterek, "Artan bu yük dolayısıyla 2015 rakamları düşük baz etkisi yaratıyor; bankaların karşılıkları yükseliyor ve kârlılığı düşürüyordu. Ayrıca Ekim ayına kadar süren faiz indirim süreci de net faiz marjındaki artışı destekleyici oldu" dedi.

Deniz Yatırım bankacılık analisti Sadrettin Bağcı ise, bankaların kârındaki artışta öncelikli olarak faaliyet giderlerini kontrol altına almaları ve ticari işlem zararlarında keskin düşüşün etkili olduğuna dikkat çekti.

Bağcı, "Bankaların 2015 yılında yaklaşık 3 milyar lira civarında olan ticari işlem zararı 300 milyon lira gibi bir rakama geriledi. Ayrıca faaliyet giderlerini kontrol altında tutmaları kârları yukarı çekti. Faaliyet giderlerinde yüzde 5 civarında artış bekliyoruz sadece" dedi.

Şube sayısı hafif düşüş kaydetti

Uzmanlar bankaların şubeleşme hızını azaltmaları, önceki yıllardaki ücret ve komisyon iadelerinin yavaşlamasının faaliyet maliyetlerindeki artış hızını hafiflettiğini belirtiyorlar. Söz konusu altı bankanın şube sayısı eylül sonu itibariyle bir yıl öncesine kıyasla hafif de olsa düşüş kaydetti.

Bağcı ayrıca geçen yıl boyunca makro ihtiyati düzenlemelerde yapılan gevşemelerin de bankaların üzerindeki mali yükün azalmasına ve marjların yükselmesine katkıda bulunduğuna da dikkat çekti. Düzenleyici kurumlar ve TCMB geçen yıl Ocak ayından itibaren, bankaların bazı kredilerde risk ağırlıklarını düşüren, bazı ticari ve tüketici kredilerinin yeniden yapılandırılmasına imkan veren, zorunlu karşılıkları düşüren ve bazı kredilerde genel karşılıkları ve provizyonları azaltan bir dizi adım attılar.  

Uzmanlar bu adımların bankaların kâr marjları desteklediğini ve turizm sektöründeki yavaşlamanın yanı sıra yıl boyunca ekonomik büyümede görülen yavaşlama nedeniyle geri dönmeyen kredilerin getireceği kâr kaybının önüne geçtiğini belirtiyorlar. Kârları yukarı çeken diğer bir faktör de bankaların ellerindeki Visa hisselerini satmaları oldu. Bankalar hisselerin satışından yaklaşık 1 milyar liranın üzerinde gelir sağladı.