ABD Hazine Bakanı Mnuchin: Kongre, borçlanma limitini yükseltmeli

ABD Hazine Bakanı Mnuchin, “Federal hükümetin temerrüde düşmemek için borçlarına öncelik vermesi durumunda kalmaması için Kongre’nin borçlanma limitini yükseltmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, federal hükümetin borç limiti daha erken yükseltilmezse eylül sonuna kadar yetecek finansmana sahip olduğunu bildirdi.

Mnuchin, Amerikan televizyonları CNBC ve Bloomberg’e verdiği mülakatlarda, vergi reformundan, ABD Merkez Bankasının (Fed) bilançosuna ve federal borçlanma limitine kadar birçok soruyu yanıtladı.

Kongreye borçlanma tavanını, 31 Temmuz'dan 4 Eylül'e kadar sürecek yaz tatiline girmeden yükseltmesi çağrısında bulunan Mnuchin, “Federal hükümetin temerrüde düşmemek için borçlarına öncelik vermesi durumunda kalmaması için Kongre’nin borçlanma limitini yükseltmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Mnuchin, buna karşın Hazinenin mevcut rezervlerinin kamu faaliyetlerini eylül sonuna kadar finanse etmeye yeteceğini ifade etti.

“Vergi reformunu bu yıl gerçekleştirmeye yüzde 100 kararlıyız”

ABD Başkan Donald Trump yönetiminin, Cumhuriyetçi Kongre liderleriyle vergi reformu için görüşmeyi sürdürdüklerini bildiren Mnuchin, “Vergi reformunu bu yıl içinde gerçekleştirmeye yüzde 100 kararlıyız. Bu ekonomi için kritik önem taşıyor” değerlendirmesini yaptı.

Mnuchin, ayrıca ABD Hazinesi’nin 50 ve 100 yıllık devlet tahvilleri üzerine çalıştığını bildirirken, “Yatırımcılara ulaşarak talep ne kadar bunu görmeye çalışıyoruz. Sadece bir kerelik bir tahvil programı yaratmak istemediğimiz için bunun borçlanma kapasitemizin önemli bir bölümü olup olmayacağına bakıyoruz” diye konuştu.

ABD Merkez Bankası Fed'in 4,5 trilyonluk devesa bilançosunu küçültme çabalarını yerinede bulduğunu dile getiren Mnuchin, bu konuda Fed Başkanı Janet Yellen ile iletişim halinde olduklarını kaydetti.

Mnuchin, "Fed’in geniş pörtföylerini küçültmeye çalışmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Bu, benzersiz bir dönemde yapmış oldukları bir şey olarak elbette tersine çevrilmeli" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Yellen'in ilk görev süresini şubat ayında tamamlamasının ardından yeniden atanıp atanmayacağına henüz karar verilmediğini kaydeden Mnuchin, bu konuda Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Gary Cohn ile birlikte çalıştıklarını sözlerine ekledi.