ABD'de tatil, likidite görece düşük

Siyasi belirsizliğin baskı yaptığı piyasalarda artan güvenlik endişeleri negatif görünüme neden oluyor. TL varlıklar yeni haftaya kayıplarla başladı... Bugün ABD'deki tatil nedeniyle likidite görece düşük.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurtiçi piyasa yeni haftaya yine stresli girdi. Çin ve ABD ekonomilerinden gelen yavaşlama sinyalleriyle geçen hafta gerileyen global borsalar bu sabah tepki alımlarıyla yükselirken; içeride Dağlıca saldırısı sonrası artan güvenlik endişeleri Türk hisse senetlerini negatif ayrıştırdı. Değer kaybeden liranın da baskısıyla satışlarla karşılaşan BIST-100 endeksi haftanın ilk işlem gününde yüzde 1'in üzerinde kayıpla 72 binin altında...

Dolarda yeni zirve

Güvenlik endişeleri ve siyasi belirsizliğin artan baskısı ile Asya'daki işlemlerde dolar/TL 3.0475 ile tarihi zirveyi gördü. Dolar/TL, yurtiçi piyasada bankalararası piyasada işlemler 3.03 seviyelerinde geçiyor. İstanbul serbest piyasada ise dolar 3,0320 liradan, euro 3,3880 liradan satılıyor. 

Altının gramı 109 lira

14 Haziran 2017 vadeli gösterge tahvilin bileşik getirisi yüzde 11,2 seviyelerinde bulunuyor. 

Uluslararası piyasalarda altının onsu 1.1121,02 dolardan işlem görürken, Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 109,25 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 730,00 lira. 

ALB Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk, "Seçim öncesinde siyasi belirsizlik zaten devam ediyor. Dün yaşanan saldırı sonrası güvenlik endişelerinin de bir kat daha arttığını görüyoruz. Riskler azalmadan devam ediyor. Dolar/TL'deki sert yukarı hareket ve tahvil faizlerindeki yükseliş de BIST'te ciddi satış baskısı yaratıyor" dedi ve ekledi:

"Ekonomik veriler de iyimserlik için bir neden sunmuyor. Geçen hafta açıklanan enflasyon verisi oldukça kötüydü. Dolayısıyla endeksin yönünü belirleyebilecek üç temel etken de olumsuz."