ABD'li yatırımcılar Babacan'a Fed önlemlerini sordu

New York'ta yatırımcılar ve analistlerin katılımı ile toplantılar düzenlediklerini söyleyen Babacan, "Fed'in yeni duruşu çerçevesinde Türkiye'nin ne gibi önlemler alacağı" sorusuna "Zihin ve teknik hazırlıklar" tamam yanıtını verdi...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD'de iş ve finans dünyası ile yaptıkları görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini söyledi.

Colorado Aspen'de, oldukça önemli isimlerin katıldığı bir programa davet edilmeleri üzerine, Amerika ziyaretinde bulunduklarını hatırlatan Babacan, "New York'a da uğrayıp, finans çevreleri ile toplantılar yapmayı faydalı bulduk" ifadesini kullandı.

İki günlük New York seyahati sırasında, yatırımcılar ve analistlerin katılımı ile toplantılar düzenlediklerini söyleyen Babacan, "Kredi derecelendirme kurumlarının üst düzey yöneticileri ile görüştük. Ağustos ayı tatil dönemi olmasına rağmen toplantılarımıza katılım oldukça iyiydi. Ülkemizdeki ve bölgemizde gelişmelerle alakalı  çok sayıda kişi ile muhatap olduk, sorularını cevaplandırdık" şeklinde konuştu.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının son dönemde Türkiye'nin konumunu yatırım düzeyine çıkarttılarını hatırlatan Başbakan Yardımcısı Babacan, "Ziyaretimizde bu değerlendirme kuruluşların tepe yöneticileri ile görüşmüş olduk. New York temaslarımız son derece faydalı geçti" değerlendirmesinde bulundu.

Fed'e hazır mısınız? sorusu...

22 Mayıs'tan bu yana, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) yeni politika duruşu ve özellikle her hafta piyasalara sağlamış olduğu likiditenin belki ilerde azaltacağı ya da bir buçuk iki sene sonra, faiz oranlarını artıracağı ile ilgili genel bir eğilimin olduğunu belirten Ali Babacan,  şöyle devam etti:

"Bu durumun da, bütün gelişmekte olan ülkeler üzerinde az ya da çok etkisi var. Amerikan ekonomisinin kendi borçlanma faizleri dahi son dönemde 1 puanın üzerinde arttı. Fed'in bu duruşu çerçevesinde Türkiye'nin ne gibi önlemler alacağına dair sorular bize soruldu.  Ancak biz, 22 Mayıs'tan çok önce zaten bu duruma dikkat çekmiş, bu olağanüstü bol miktardaki likitlerin bir gün geri çekileceğini, Türkiye'nin de buna hazır olması gerektiğini söylemiştik. Buna göre kurumlarımız zihni ve teknik hazırlıklarını yapmıştı."

"Fed'in 22 Mayıs açıklamasından sonra, dünya genelinde fiyatlandırmalarında yeni bir denge arayışı var. Bunların hepsine hazır olmak lazım. Ama daha önce biz bunu defalarca yaşadık" diyen  Babacan, söz konusu bir değişikliğe Türkiye'nin hazır olduğu ve gerekli önlemleri aldığını belirtti.

Türkiye Merkez Bankası'nın aylık ekonomist toplantıları düzenlediğine dikkati çeken Babacan, bu toplantılara, Londra'dan ve İstanbul'dan katılımların olduğunu,  New York'tan yapılan katılımın ise sınırlı kaldığını belirtirken, küresel finans için dünyanın en önemli merkezi olan New York'a dönem dönem yaptıkları ziyaretlerin önemine değindi.

 "Önümüzdeki dönem dikkatli olunması gereken bir zaman dilimi"

Amerikan ekonomisi hakkında da bazı açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Babacan bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu:

"Fed'in tam olarak ne zaman ne yapacağını söylemek mümkün değil. Şubat  G20 toplantısında Bernanke'nin açıklamasından çok önce, ben 'ne yapmak istiyorsanız en kısa zamanda paylaşın ki, diğer ülkeler ne yapacaklarını buna göre belirlesinler daha şeffaf bir politika izlemeniz gerekir' demiştim. Bazen yanlış kurulan bir cümle bile piyasalarda farklı yorumlara  yol açabiliyor. Şimdi biraz daha usta bir dil kullanmaya başladılar son haftalarda. Ne kadar öngörülebilir olurlarsa herkes için o kadar iyi olur."
 
"Önemli olan temellerin sağlam oluşu"

 "İnişler çıkışlar bir süre daha devam edebilir. Önemli olan temel politikalarda ülkelerin sağlam durmasıdır" diyen Babacan bu konudaki sözlerini şöyle tamamladı:

"Faiz içi fazla veren bir bütçe yapımız var. Dünyada hemen hemen böyle bir ülke hiç kalmadı. Milli gelirimize oranla borcumuz çok düşük. Bankacılık sistemimiz çok, çok güçlü.  Dinamik bir nüfus. Büyüme potansiyeli yüksek olan bir ekonomik yapı, Türkiye için büyük bir artı.  Son 4 yılda, Türkiye'de 5 milyon ilave istihdam oluştu. Bu da reel sektörün, halkımızın geleceğe güvenle bakışının bir sonucu."    

New York temaslarında Gezi Parkı eylemlerinin de merak edildiğini belirten Ali Babacan, "Gezi Parkı, Taksim gelişmelerinde bizim nasıl okuduğumuz ve bizim izleyeceğimiz yolu yatırımcılar merak ediyor. 'Ülkenin iç huzuru ve istikrarı açısından bir sorun oluşturur mu oluşturmaz mı' konusu merak ediliyor. İlk olayların olduğu hafta Londra'da idim. Sorular çok daha farklı idi, heyecan yüksekti. Londra temaslarına göre New York temaslarında daha dengeli  bir durum gördüm" dedi.

ABD ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasına da değinen Babacan, "Burada, Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı  sürecinin izlenmesi gerekiyor. Önemli olan bizim için o resmin dışında kalmamak ve hassasiyetlerimizin dikkate alınmasıydı. Sayın Başbakanımızın Washington ziyaretinde de zaten bu en üst seviyede gerçekleşti" açıklamasında bulundu.