ABD'de beklenen veriler açıklandı.

ABD'de konut başlangıçları beklentilerin üzerinde azalarak 4 ayın dibine gerilerken, sanayi üretimi ise beklentilerin 0,1 puan üzerinde arttı. Öte yandan kapasite kullanımı yüzde 76,1'e yükseldi; perakende satışlar da nisanın 2. haftasında yüzde 2,3 artış gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de konut başlangıçları, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve perakende satış verileri açıklandı. 

ABD Ticaret Bakanlığının raporuna göre, konut başlangıçları martta önceki aya kıyasla yüzde 6,8 azalışla 1 milyon 215 bin oldu. Son 4 ayın en düşük seviyesini kaydeden konut başlangıçlarına ilişkin piyasa beklentisi 1 milyon 250 bin ve yüzde 3 düşüş seviyesindeydi.

Raporda, inşaat izinlerinin ise martta yüzde 3,6 artarak 1 milyon 260 bine yükseldiği bildirildi. Gelecek aylardaki konut başlangıçları hakkında ipucu veren inşaat izinlerinin 1 milyon 250 bin artması bekleniyordu.

Bu arada, şubat ayı konut başlangıçları 1 milyon 288 binden 1 milyon 303 bine ve inşaat izinleri 1 milyon 213 binden 1 milyon 216 bine revize edildi.

Analistler, konut başlangıçlarında martta yaşanan düşüşün artan izinler nedeniyle uzun soluklu olmayacağına işaret ediyor.

Sanayi üretimi ve kapasite kullanımı

ABD de sanayi üretimi mart ayında yüzde 0,5 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ülke ekonomisinin yüzde 12’sini oluşturan sanayi üretiminin martta yüzde 0,4 artması bekleniyordu.

Beklentinin üstünde açıklanan sanayi üretiminde, doğalgaz ve elektrik üretiminin martta yüzde 8,6 ile tüm zamanların en yüksek artışını kaydetmesi belirleyici oldu. Uzmanlar, rekor seviyedeki bu artışı oldukça ılıman geçen şubattan sonra normale dönen sıcaklıklara dayandırdı.

Mart ayında sabit kalması beklenen imalat sanayi üretimi ise yüzde 0,4 azalarak 6 ay süren yükseliş eğilimini sonlandırdı. İmalat faaliyetlerinin 7 aydır ilk kez düşmesine otomobil üretimindeki sert gerileme neden oldu. Veriler, kapasite kullanım oranının martta beklenti paralelinde yüzde 75,7 den yüzde 76,1’e yükseldiğini de ortaya koydu.

Daha önce sabit kaldığı açıklanan ocak ayı sanayi üretimi yüzde 0,1 artışa revize edildi. Aynı döneme ait imalat sanayi üretimindeki artış ise yüzde 0,5’ten 0,3’e çekildi.Ocak ayına ait kapasite kullanım oranı ise yüzde 75,4’ten 75,7’ye yükseltildi.

Martta kapasite kullanımı ise yüzde 0,4 artış işe yüzde 76,1'e yükseldi. Beklenti ise yüzde 76,2 olması yönündeydi.

Perakende satışlar arttı

ABD'de büyük mağazalarda perakende satışlar nisan ayının 2. haftasında geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 2,3 arttı.

Satışlar ilk hafta mevsimsel etkilerden arındırılmamış verilerle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,0 artış gösterdi.

Satışlar ilk hafta geçen ayın aynı dönemine göre yüzde 1,2 artış yaşadı.

Perakende zincir mağaza karşılaştırılabilir satışları mart ayında yüzde 4,1 artmıştı. Aylık bazda mağaza satışları son 7 aydır yükseliyor.