ABD'de fabrika siparişleri 6 ayın en büyük düşüşünü kaydetti

Ülkede fabrika siparişleri, mayısta yüzde 0,8 azalarak 6 ayın en kötü performansı kaydetti. Düşüşünü ikinci aya taşıyan siparişlerin yüzde 0,5 gerilemesi bekleniyordu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de fabrika siparişleri mayısta yüzde 0,8 azalarak son 6 ayın en kötü performansını gösterdi.

ABD Ticaret Bakanlığının raporuna göre, fabrika siparişleri mayısta önceki aya kıyasla yüzde 0,8 azalarak 464,9 milyar dolara geriledi. Böylece, Kasım 2016’dan bu yana en büyük düşüşü kaydeden siparişlere yönelik beklenti ise yüzde 0,5 düşüş olarak belirlenmişti.

Bu arada, nisan ayına yönelik fabrika siparişlerindeki düşüş yüzde 0,2’den yüzde 0,3’e revize edildi. Veri, nisan ayında Aralık 2016’dan sonraki ilk düşüşünü kaydetmişti.
Fabrika siparişlerinin mayısta düşüşünü ikinci aya taşımasında ulaşım araçlarına yönelik talebin yüzde 3 azalması etkili oldu.

Bununla birlikte, değişken ulaşım kalemi haricindeki fabrika siparişleri de stoklardaki azalmanın etkisiyle yüzde 0,3 azaldı. Söz konusu verinin mayısta yüzde 0,1 artması bekleniyordu.

Fabrika siparişleri, ABD ekonomisinin yüzde 12'sini oluşturan sanayi sektörünün yakın gelecekteki performansına ışık tutması açısından önem taşıyor. Analistler, fabrika siparişlerinin nisan ve mayısta gerilemesinin ikinci çeyrek büyüme verisini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.